Свързани новини

10.05.2018 12:30

БСП: Как СЕМ се грижи за свободата, като падаме в класациите?

Видян 1403 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Автомобилът, предоставен от БНР на СЕМ, е още на разположение. Как регулаторът ще иска автомобил от регулирания? Това е скандално”, заяви народният представител от "БСП за България" Иван Ченчев от парламентарната трибуна. „Как СЕМ се грижи за свободата на словото, след като продължаваме да падаме надолу в класациите”, попита депутатът. „От управляващите очакваме не мнение, че СЕМ е добър и не трябва да се пипа, а да предложат мерки - как тази класация да върви нагоре. Докладът ще мине, но кой носи отговорност за свободата на словото? Не са ли ГЕРБ?“, попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев от парламентарната трибуна.


Според Антон Кутев няма държавна институция, която да се грижи за свободата на словото - СЕМ е само частично такава. По думите му имаме две обществени медии, но те са 3 процента от пазара. "Какво правим с останалите 97 процента? Те гарантират ли върховенството на закона, културното, образователното и детското съдържание - нищо такова не правят. Нямат и задължението да го правят, защото те работят за печалба", подчерта Кутев.


„Това не е ли въпрос на всяко едно управление, включително и на сегашното? От години насам ние констатираме, че сме зле и ще ставаме все по-зле“, коментира Кутев. Той смята, че държавата трябва по някакъв начин да регламентира съдържанието в медиите. "Регламентацията, която имаме в момента, е доста остаряла, а светът в последните години доста се промени", подчерта той.


Антон Кутев постави и въпроса за финансирането на медиите. "Целият рекламен пазар в България е по-малък, отколкото е бюджетът на двете най-големи телевизии. Ако това е така, за каква свобода на медиите говорим? По финансирането на медиите в България има голям проблем и затова те стават зависими", каза още народният представител.


„Отчетът на СЕМ е абсолютно бюрократичен, пълен със статистика, в който няма дори и един извод за нещо. Големите теми на българската медийна среда отсъстват напълно в този отчет“, заяви депутатът от „БСП за България“ Александър Симов от парламентарната трибуна. Според него СЕМ може да се съгласява или не на кое място е България по свобода на словото, но е важно да се чуе мнението им по въпроса.


Симов припомни дебат от 2011 г. на Антон Кутев с тогавашния председател на СЕМ, в който и двамата са много притеснени, че България се намира на 73-то място по свобода на словото. „Днес вече сме на 111-то и притеснение няма. В отчета няма и една дума за това. Има ли смисъл и необходимо ли е да функционира СЕМ? Подобен отчет може да направи и всеки статистик. Ролята на СЕМ трябва да е друга“, категоричен е народният представител.


„СЕМ не може да реагира адекватно на различни ситуации, които са свързани с неговата компетентност. В последния месец разбираме, че национални медии, включително БНР, имат актове от СЕМ за неспазване на Закона за радиото и телевизията. Членовете на регулатора обаче гласуват радиото да не бъде глобявано за неспазване на плурализма на гледните точки. Странно е, че се мери с двоен аршин”, заяви депутатът от „БСП за България” Нона Йотова от парламентарната трибуна.


Тя припомни, че народните представители нямат отговори какво се случва с проблемите с радио „България” и редакциите на БНР в чужбина, които ръководството на радиото е искало да закрие, въпреки че те са обсъждани преди година. „Друг тревожен факт е, че още през 2016 г. за членовете на СЕМ е получен автомобил от директора на БНР, който е поискан от Мария Стоянова, дни след като регулаторът гласува Александър Велев да бъде избран за ръководител на общественото радио. Това е все едно ЧЕЗ да предоставят автомобил на КЕВР”, заяви Йотова.


Тя обяви още, че директорът на специализираната администрация в СЕМ е съпруга на директора на програма „Хоризонт”. „Тя пряко отговоря за спазването на закона в националната програма. Затова се питам обективни ли са мониторингите, които се правят към националното радио”, добави Нона Йотова.


„Автомобилът, предоставен от БНР на СЕМ, е още на разположение. Как регулаторът ще иска автомобил от регулирания? Това е скандално”, заяви депутатът от левицата Иван Ченчев. Той добави, че когато на заседанието на Комисията по култура и медии е попитал, какво е становището на СЕМ по отношение на свободата на словото, отговорът е бил циничен, със смях и със забележката, че СЕМ се грижи за свободата на словото.


„Как СЕМ се грижи за свободата на словото, след като продължаваме да падаме надолу в класациите?”, попита Иван Ченчев.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион