Свързани новини

09.05.2018 16:17

ЕС срещу САЩ за Иран, Израел в готовност за война

Видян 1986 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американският президент Тръмп обяви „най-високо ниво на санкции” срещу Иран, заради неговата „доминация в региона”, като по този начин денонсира подписаното от САЩ през 2015 г. споразумение с ислямската република. Това става броени дни, след като страната обяви, че ще търгува петрола си в евро, а не в долари, а е третият най-голям производител в света на нефт. И също броени дни, след като проиранската Хизбула спечели абсолютно мнозинство в ключовата за Близкия Изток държава Ливан, съседна на Израел. Американският президент, подписал сделката - Барак Обама остро разкритикува Тръмп пред CNN.


След 3 мес. на Иран ще се забрани да купува долари, да търгува със злато и ценни метали, с графит, въглища, с алуминий и стомана. Ще се забрани изкупуването от други страни на ирански дълг. На всички ни се запрещава също да купуваме килими, храна, коли и да правим преводи на пари от и към Техеран.


След половин година се забранява достъп на ирански кораби в пристанищата, сделки с нефт от страната. Санкции се налагат и на банките от Техеран, включително централната, на застрахователни и презастрахователни сделки – те.е. се препятства всякакъв бизнес и туризъм от и до Иран.


„Европейските страни имат от 90 до 180 дни „да отвеят” всякакви контакти с Иран или „рискуват тежки последствия”, директно заплашва САЩ.  


Президентът Роухани обяви, че Техеран остава в ядрената сделка, която не е напускана от ЕС, Русия и Китай като най-голям потребител на нефта и другите изнасяни от Иран стоки и услуги.


Остро реагираха в общо изявление лидерите на трите най-силни европейски държави – Германия, Франция и Великобритания.


Особено негативен беше в изказването си президентът Макрон. Неговата страна обяви, цитирана от Агенция Франс прес: "САЩ не са икономическият полицай на планетата".


В същото време, Израел само час след удара на Тръмп нанесе въздушна атака по ирански позиции в Сирия. И обяви най-високо ниво на бойна готовност за война.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са