Свързани новини

09.05.2018 18:25

ЕС ни шамароса заради Горанов

Видян 9300 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „Всяка държава от ЕС, която се противопоставя на плановете за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона, показва, че не управлява добре ресурсите на ЕС”, заяви ресорният еврокомисар по фондовете и правосъдието Вера Йоурова пред авторитетното издание Политико.


 Тя е категорична, че "неприемането на новите правила за отпускане на европейски средства е признание за корупция,  и лошо управление". С което дословно повтори заглавие на 19 минути от 4 май.

Преди седмица ЕК предложи да бъдат ограничавани или отнемани евросредствата за страните, които нямат независима правосъдна система. Последвалата позиция на българските власти се оказа противоречива и би могла да бъде нагледна илюстрация на думите на Йогурова.

Не е нормално върховенството на закона да бъде критерий при разпределянето на еврофондовете”, заяви на пресконференция след решението на ЕК финансовият министър Владислав Горанов. 
На практика България, която председателства в ЕС протестира срещу решението на ЕК. Според Йоурова подобен протест срещу нововъведенията е признание, че "не се гарантира надеждно финансово управление и защита на парите на ЕС".
Тези поправки фактически са едни от първите инициативи на Брюксел, които българските чиновници не са готови да приемат. Сблъсъкът идва в навечерието на срещата на върха, която трябва да се състои в София на 17 май.

Атмосферата на предстоящото събитие носи негативен характер и по други обстоятелства. Предложеният от френския президент Макрон пакет за мобилност провокира българските транспортни фирми да подготвят протести по време на срещата.  Шофьорите обмислят  не само демонстрации пред НДК и Бояна, но дори и блокиране на заводите на чуждестранни инвеститори и затваряне на границите.

Бойкотът от страна на някои държави-членки също допринася за горчивия вкус на събитието. Продължаващият спор за статута на Косово, засенчва подготовката. Прищина вече получи покана от ЕС за участие в срещата. Пет страни от ЕС обаче продължават да не признават независимостта на областта. Гърция, Румъния, Кипър или Словакия могат бойкотират събитието, тъй като не признават статута на Косовската автономия.
Самите еврочиновници се опитват да  не се допусне възможен провал на 17 май. Организаторите се надяват да предотвратят евентуален бойкот  чрез  това да не посочват поименно страните от региона в заключителната декларация.
Засега е известно, че испанският премиер Мариано Рахой  със сигурност няма да остане в София за срещата, въпреки компромисните предложения. На фона на сепаратистките настроения в Каталуния  противоестествено е той да се снима заедно с президента на Косово, което кралството не признава за държава.
Срещата на лидерите на ЕС може да се окаже проверка за целия период на българското европредседателство.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Утре БОЕЦ ще го намандахерца допълнително на наглия джендър Горанoff. Това едва ли ще промени нещата, след като няма опозиция. Джуката Д.Добрев вече дори не го споменават. Дори го назначиха на по-сласък пост, а червата му лапат суджук до насиране.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще се чувствате толкова леко

Днес ще се чувствате толкова леко, сигурни в себе си, но