Свързани новини

09.05.2018 12:55

Съдия: Станете, прокуратурата чете!

Видян 1930 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Четем обвинителен акт - това е една от най-тържествените части в един съдебен процес, ако обичате, прави", заяви на вчерашното заседание по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) съдия Вержиния Петрова от специализирания наказателен съд. Тя поиска всички 17 обвиняеми, присъстващи в залата, и адвокатите им да стоят на крака 8 часа дни наред, докато прокуратурата изчете обвинителния акт, съобщи КлубZ. Главен обвиняем по делото е банкерът Цветан Василев, който обаче не се явява на заседанията.


Обвинителният акт е в обем от 12 хил. страници.Още преди месеци 19’ писа как ще са необходими години, за да бъде прочетено изцяло обвинението. Прокуратурата обаче реши, че ще прочете само диспозитива, т.е. заключението към обвинителния акт, което е по-кратко (б.р.  „само” 5 хиляди страници), а адвокатите протестираха, че няма законово изискване обвиняемите да стоят прави, докато държавното обвинение чете.  Според най-оптимистичните прогнози на юристи чак след няколко години ще се премине към разпит на свидетели.


С определения график за гледане на делото, който предвижда 3 пъти месечно събиране в съдебна зала, има риск да се провлачи 7-8 години. И може би още толкова време е необходимо за завършване на съдебния процес с произнасяне на оправдателни или осъдителни присъди.


Обемът на заключителната част надхвърля този на литературни произведения като трилогията Властелинът на пръстените на Толкин (1100 стр.) и Война и мир (1200 стр.) на Толстой. Библията със своите 1300 страници също изглежда малка в сравнение с резюмето на обвинителния акт.


"Прокуратурата не се притеснява да прочете диспозитива на обвинителния акт. Цялата прокуратура ще участва, направена е организация за това нещо. Обвиняемите лица са запознати в продължение на 2 години с тази част. В повечето части на България дават съгласие и подсъдимите, и защитниците да не се чете", заяви пък прокурорът по делото Иван Гешев.


С оглед липсата на такова изрично изискване в закона, решението следва да бъде преоценено, като се има предвид именно изключителния обем на диспозитива, който предполага стоене с часове, липсата на такава законова регламентация и не на последно място - обстоятелството, че стоенето в рамките на 8 часа на лица, които са и на възраст, представлява едно недопустимо третиране, с което считам, че не би следвало да започва този наказателен процес. Ние никога не сме поставяли изискване прокурорът да стои прав. Аз заявявам, че не съм в състояние да стоя права 8 часа", заяви адвокат Ина Лулчева, която защитава двама от обвиняемите.


В крайна сметка съдия Петрова разреши присъстващите в залата да седнат, а прав през цялото време остана само шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Вчера делото започна по същество след няколко искания на адвокатите да бъде прекратено. Едновременно с това все още се чака решение на сръбския съд дали Василев да бъде екстрадиран у нас.


Междувременно, Гешев обяви, че е повдигнато обвинение срещу адвокат на Цветан Василев заради натиск върху свидетели на обвинението.


"Продължава натискът върху свидетели", каза Гешев. Затова в спецпрокуратурата вече има дело срещу един от адвокатите на Цветан Василев за взети и дадени пари, чиято цел била да се "профилактира" свидетел. На защитника вече е повдигнато обвинение.Отделна преписка има за заплаха за убийство към двама свидетели. Друга преписка има за вандалски действия.


Освен това вчера е депозирана молба от свидетел на прокуратурата, че свидетели от кръга на Цветан Василев му образуват дела от всякакъв тип. Прокурорският свидетел смятал, че така го натискат, за да промени показанията си, обясни Гешев. По последната молба прокуратурата ще прави проверка дали няма престъпление и от страна на магистрати.


"Явно този натиск ще продължи", прогнозира Гешев.


Снимка: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата