Свързани новини

09.05.2018 11:42

Българско знаме над всяка джамия искат патриотите

Видян 1319 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вероизповеданията в България трябва да проповядват само на български език, като службата може да е според традицията на съответната църква. Ако щете българското знаме да се вее над всеки религиозен храм.


Това заяви зам.-шефът на групата на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, след като той и негови колеги внесоха в деловодството на парламента законопроект за вероизповеданията, съобщи 24 часа. Той е подготвен от екип на вицепремиера Красимир Каракачанов.


Българските вероизповедания трябва да бъдат крепител, а не рушител на българското национално единство, заяви Веселинов. Той обясни, че това е фундаментален за ОП законопроект, една от причините те да се занимават с политика. Не е срещу някое конкретно вероизповедание, а да регламентира работата на всички, допълни той.


Проектът слага преграда от страна на българската държава за възможност чужди да влияят чрез вероизповеданията на вътрешната ни сигурност. Основната му насоченост е да преодолее потенциалните опасности от радикализация и политизация на вероизповеданията и да прекрати някои негативни практики в момента.


Веселинов коментира и внесения в петък от лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС проектозакон на същата тема. И обясни, че той регламентира единствено това, че вероизповеданията ще получават пари от държавния бюджет.


Докато в този на патриотите си въвеждала тотална забрана за дарения от чужбина. Но вероизповеданията трябва да имат и задължения - да не допускат проповядване на радикална идеология, да не поддържат задгранични контакти с радикални вероизповедания, да обявяват местата, където са служили, допълни Веселинов.


Законопроектът на ГЕРБ не е алтернатива на нашия, а го допълва, коментира Борис Ячев. Затова двата можело да бъдат обединени.


ОП от месеци водели разговори по темата с ГЕРБ, с министри, с шефа на комисията по вероизповеданията. И всички тези инстанции са наясно с проекта, подобрява ли сме го благодарение на тях. Всички фактори в ГЕРБ са наясно, техният проект е част от нашия, обясни и Веселинов.


Той обаче се обяви против предложението на ГЕРБ ислямският институт да произвежда магистри и бакалаври, защото там нямало стандарти на образование. Само Ердоган си позволи да приравни религиозните училища на светски, не смятаме това за добър пример, допълни Веселинов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв