Свързани новини

08.05.2018 16:36

Само за лихви по заеми бюджетът плаща по 123,66 млн. лева месечно от джоба ни

Видян 2074 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От началото на годината бюджетът е платил цели 371 млн. лева за лихви по различни заеми на държавата. Това става ясно от данните на Министерството на финансите към 31 март, пише Сега и пресмята: на практика това означава, че заради дълговото бреме всеки месец над 120 милиона лева (б.р.)от парите на данъкоплатците отиват за лихвени плащания. За сравнение - всички приходи от мита и митнически такси, които държавата очаква да получи за цялата 2018 г., са 190 млн. лева.


Лихвените плащания са големи, но още по-големи са вноските по самите задължения на държавата. За трите месеца от началото на годината Министерството на финансите е погасило над милиард по вътрешни заеми - 1.02 млрд. лева по държавни ценни книжа, емитирани за финансиране на бюджетния дефицит. Други 31.7 млн. лева са платени по стари ДЦК, пуснати за финансиране на структурната реформа.


Вноските по задължения към външни кредитори са по-малки. Правителството е изплатило и 32 млн. лева на Германия по старо двустранно споразумение в рамките на Парижкия клуб. На Световната банка сме издължили 19.7 млн. лева, а по държавни инвестиционни заеми (МФ не уточнява кои са те) са погасени 13.5 млн. лева.


Информацията на МФ за изпълнението на бюджета за първото тримесечие разкрива, че за поредна година капиталовите разходи изостават драматично. За първите три месеца държавата е инвестирала едва 132.9 млн. лева, което е 5.6% от плана за годината. Това означава, че средствата, планирани за важни проекти, просто не се оползотворяват. Така се правят и толкова афишираните бюджетни излишъци – не, че държавата прибира повече от борба с контрабандата и други фикции, просто планира да влага в неща, в които знае, че няма да го направи.  Инвестициите на държавата - под 133 млн. лева, изглеждат още по-невзрачни на фона на субсидиите, които бюджетът раздава. Разходите за помощи за първите три месеца са 189.6 млн. лева. Най-големият получател на субсидии е държавният холдинг. Получател на едра субсидия е и другото голямо държавно жп предприятие - Националната компания Железопътна инфраструктура. Сумата е 38 млн. лева. 8.6 млн. лева са отишли за Български пощи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Сравнително труден и напрегнат ден

Сравнително труден и напрегнат ден, най-вече в