Свързани новини

05.05.2018 10:25

САЩ реактивират Втори флот, за да съперничат на Русия в Северния Атлантик

Видян 2541 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  В условия на пренареждане на силите от борбата с тероризма и яркото съперничество с Русия, САЩ отново възстановяват своя Втори флот. Командването беше отговорно за Северния Атлантически океан, преди да бъде деактивирано през 2011 г.


"Стратегията ни за национална отбрана ясно показва, че сме отново в ерата на огромна конкуренция, тъй като средата за сигурност продължава да става все по-предизвикателна и сложна", заяви началникът на военноморските операции (CNO) адмирал Джон Ричардсън в петък в Норфолк, щата Вирджиния, предаде RT. "Ето защо ще изправим Втори флот, за да отговорим на тези промени, особено в Северния Атлантик", добави още адмиралът.


Ричардсън спомена стратегията, изготвена от министъра на отбраната Джеймс Матис и публикувана през януари, която посочва Русия и Китай като главни стратегически противници.


 Втори флот бе спрян през 2011 г., а персоналът, активите и отговорностите му се сляха в щаба на флота на САЩ (USFF) в Норфолк. Реактивирането му бе една от препоръките в неотдавнашния доклад за проблемите, засягащи Седми флот на САЩ в Пасифик.


 Командване ще бъде възстановено на 1 юли и първоначално ще има единадесет офицери и четирима служители. Този персонал в крайна сметка ще се разшири до 85 офицери, 164 подписани и седем цивилни, според американския военноморски институт.


Преустроеният Втори флот ще се съсредоточи единствено върху Северния Атлантически океан, тъй като на юг действа Четвърти флот от 2008 г. И в тази огромна синя зона има само един потенциален враг: Русия.


"Руските подводници обикалят Атлантическия океан, тестват нашите защити, сблъскват се с нашето командване на моретата и подготвят комплексното подводно бойно пространство, за да имат предимство във всеки бъдещ конфликт", написа адмирал Джеймс Фогго III, командир на шестия флот на САЩ през 2016 г. Фогго вече е командир на американските военноморски сили в Европа и Африка.


Макар и по-малки, отколкото през дните на Съветския съюз, модернизираните руски военноморски сили демонстрират непознати способности през последните няколко години. През март няколко руски ядрени подводници се приближиха до източното крайбрежие на САЩ незабелязано, като част от редовните упражнения.


Руските военноморски кораби и подводници също взеха активно участие в борбата срещу терористите от Ислямска държава (ISIS, ISIS / ISIL) в Сирия от октомври 2015 г., изстрелвайки ракети и правейки доставки през сирийските пристанища Тартус и Латакия. Най-забележителното военно разпръскване е през ноември 2016 г. с участието на авиационния превозвач адмирал Кузнецов и тежкия ракетен кораб Пьотър Велики (Петър Велики), най-големият кораб от класа си в света. През юни 2017 г. Москва обяви, че ще задържи група от 15 кораба в Източното Средиземноморие, оперираща от Сирия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби