Свързани новини

04.05.2018 16:01

Радев: Дунавският регион да стане ос на развитие и благоденствие

Видян 1584 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Трима президенти - на България, Австрия и Румъния, Румен Радев, Александър Ван дер Белен и Клаус Йоханис застанаха заедно пред студентите от Русенския университет, за да участват в конференция на тема Устойчиво развитие на Дунавския регион.


 
"Западните Балкани са много важни, но не би трябвало да отклоняват усилия и ресурси от един от най-важните региони какъвто е Дунавският. Той трябва да стане ос в Европа на развитие и благоденствие", заяви президентът Румен Радев по време на лекцията, съобщи 24 часа.

"Да възстановим Дунав като река която свързва Европа, а не ни разделя", призова Радев. "Дунавската стратегия беше приета преди 7 г. Не използваме потенциала на река Дунав и на целия регион. Ако тръгнете по реката, ще откриете огромни регионални различия - едни от най-богатите и блестящи градове на Европа, но и най-бедните в България, разкритикува той. И призова правителствата ни да работят в по-добра координация и да убедим европейските власти да оказват повече внимание на Дунавския регион.Какво можем да предложим политиците на младите хора", попита Радев. И обясни, че е важно да бъдат защитени основните европейски ценности и принципи.

"6-месечно председателство не е достатъчно за постигане на добри резултати, затова е необходимо сътрудничество", добави Радев защо срещата е във формат България - Австрия - Румъния.

"Западните Балкани са от изключителна важност за сигурността на Европа", заяви още Радев. по думите му  с колегите му са обсъдили различни теми - възможностите на ЕС да се защитава, мерките за миграционната криза, многогодишните финансови програми, които да защитават кохезионната политика, енергийната сигурност, дигиталното бъдеще.

"Реалността е, че Дунав е един от най-старите пътища в Европа, който трябва да използваме успешно", каза пък Клаус Йоханис. Той добави, че вярва в демокрацията и в правилото на закона.

И се обяви за ЕС като по-кохезионен съюз, където нуждите на всяка членка се вземат под внимание.

Европа е на кръстопът с тези безпрецедентни кризи, но ЕС е проект, без който не можем, каза президентът на Румъния. Той призова за солидарност и равноправно третиране на всички страни - членки.

Йоханис акцентира на търговията и най-вече на корабоплаването. Търговията винаги е била катализатор на развитието, каза той и даде пример с една от първите жп линии Гюргево - Русе. След това поиска корабите по Дунав да могат да бъдат сравнявани с корабите по Рейн.

Едно ефективно европейско сътрудничество остава важна подкрепа за поддържането на ценности и изграждане на силна институционална рамка.

Румънският президент призова за повече гражданско включване и за участие на младите.


По-рано държавните лидери проведоха неформален разговор. Срещата в Русе е израз и на политическата воля на трите държави, които последователно ще поемат председателството на Съвета на ЕС, да се гарантира приемственост по ключови общи позиции в дневния ред на общността, като европейската перспектива за Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортна свързаност в региона.

Преди началото на лекцията им в Канев център към университета тримата разгледаха роботи - самолети и коли, изработени от екипи от студенти и преподаватели от Русенския университет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.