Свързани новини

02.05.2018 18:14

Увеличиха наказанията за незаконна сеч и бракониерски лов

Видян 1840 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание прие днес на първо четене предложенията за промени в Наказателния кодекс, направени от „Обединени патриоти“, сред вносителите на които са депутатите от НФСБ Валентин Касабов, Христиан Митев и Борис Ячев.


„Това са промени, които касаят увеличаване на наказанията за незаконна сеч и бракониерски лов. Завишават се двойно размерите в сравнение със сега съществуващите в престъпните състави на Наказателния кодекс“, коментира народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ и зам.-шеф на правната комисия Христиан Митев.


По думите му става дума както за нарастване на глобите, така и за въвеждането на пробация, а за случаите на незаконна сеч, които са в особено големи размери и представляват особено тежък случай, се предвижда и възможност за конфискация до ½ от имуществото на виновното лице.


Промените предвиждат разширяване на обхвата на защитата на служителите, като се включват не само служителите на Изпълнителна агенция по горите, но и други работещи в системата за опазване на горите, тогава когато на тях им бъде нанесена средна или тежка телесна повреда.


Има изготвен законопроект и за бракониерския улов на риба, свързан с взривни вещества. Предстои да бъде гледан днес от Парламентарната комисия по земеделие, храни и гори, каза още Христиан Митев. Правна комисия също го е гледала, но го е отхвърлила. „Надявам се, че ще успеем да убедим колегите си и законопроектът да бъде подкрепен в пленарна зала“, заключи Христиан Митев.


Коментирайки промените в Наказателния кодекс депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ и шеф на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев заяви, че в досега действащите разпоредби прокуратурата в повечето случаи е отказвала да образува наказателни производства срещу бракониерски престъпления и незаконна сеч, смятайки ги за маловажни. „По наша статистика над 90 % от внесените в прокуратурата преписки от горските стопанства и криминална полиция обикновено остават без последствия, тъй като се счита, че попадат в графата маловажни престъпления. Сега с тези промени отпада възможността да бъдат пренебрегвани и се задължава прокуратурата да образува досъдебни производства, съответно ако намери състав на престъпление – да го внесе в съда. Това ще премахне чувството за безнаказаност, което го има у бракониерите сега“, каза Борис Ячев.  „Считаме, че това е и част от нашата стратегия за преборване с битовата престъпност с осигуряване на повече спокойствие в малките населени места. Защото не е тайна, че бракониерите – фирмите и частните лица, които извършват незаконна сеч, обикновено действат необезпокоявани в малките населени места“ , коментира Борис Ячев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а