Свързани новини

02.05.2018 09:50

Над половината софиянци са жертви на шума

Видян 1576 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според доклад на зам.-кмета по екология в София Йоана Христова, повече от половината от жителите на София живеят при шум, по-висок от допустимите норми. Основната причина за това е автомобилният трафик. 19 минути от години пише, че шумът в града е вторият основен убиец на хора след мръсния въздух. София не прави изключение сред другите ситита.


Дори и шепотът шуми – със скромните 20 децибела. Обикновен разговор – 60 децибела. Бърз влак – 100. Звуците дразнят ухото, когато са 70 децибела. Потенциално опасни за слуха и здравето са звуци над 85 децибела. А над 100 децибела предизвикват звънтене и болка в ушите.


Над половината жители на София живеят при вреден шум. Основната причина - автомобилният трафик. Около болници трябва да е още по-тихо - не повече от 45 децибела според правилата.


От Столичната община казват, че са предприели мерки и те дават резултат: „Подмяна на настилката и по-нов градски транспорт, които не генерират толкова много шум, строителството на метрото, то извежда голяма част от автомобилния трафик”, обясни Йоана Христова – зам.-кмет по екология в София. 19 минути дълго се бори срещу паветата по Дондуков точно по тази причина – те увеличават шумовия фон. Но кресливците се оказа по-добре чути от общината, без да е ясно за какво точно се борят, особено като имаме предвид, че не са родени в нашия град.


Световната здравна организация препоръчва нивото на шума в градска среда да бъде под 60 децибела. Експеримент на Нова обаче показа, че това е невъзможно в София.


Шумовото замърсяване, на което често не обръщаме внимание може за доведе до редица проблеми със здравето, най-честите от които – сърдечно- съдови, слухови, главоболие и нарушения в съня, психо проблеми. Специалисти в областта установяват, че човек живеещ в шумна зона губи средно 7 месеца живот в добро здраве.


В столицата се работи за ограничаване на скоростта на движение до 30 км/ч., създаване на повече пешеходни зони и ограничаване движението на автомобили в определени райони. Градският транспорт вече се гордее с големия си брой електрически автобуси, а като допълнителна антишумова мярка се предвижда обществените превозни средства да бъдат екипирани с т.н „тихи гуми”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби