Свързани новини

27.04.2018 11:18

ЕК ни спира за еврото с ново условие

Видян 3051 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново изискване за присъединяването на България към еврозоната може да ни отдалечи от единната валута. От близо година Европейската комисия поставя като бариера пред приемането ни във валутно-обменния механизъм ERM2, известен като "чакалнята" на еврозоната, ниските доходи и недостатъчно развитата икономика. Сега от страната ни се иска първо да се присъедини към Единния банков съюз. Това стана причина финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов вчера да изразят недоволство, че Европа ни поставя критерии, които не фигурират в европейското законодателство, пише Сега.


"България има стъпки, които първо трябва да предприеме. Присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и трябва да дискутираме, включително с ЕЦБ, какво значи това в реално изражение". Това заяви вчера зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис, който взе участие в дискусия на тема "България в еврозоната - въпроси и отговори".


Българското правителство обаче е резервирано към подобен сценарий и ще настоява членството в банковия съюз да не е условие за ERM2, а двата процеса да вървят паралелно. Членството в банковия съюз на практика означава големите български банки да попаднат под директния надзор на ЕЦБ. По време на друг форум за еврозоната, организиран от Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, премиерът Бойко Борисов съобщи, че заради този спор не храни очаквания в следващите два-три месеца да има развитие по темата за eврозоната.


"Заедно с Европейската комисия работим в момента да се подготвят документите. До един месец ще получим пътна карта за кандидатстването. След това предстоят интензивни преговори, но тихи, с ЕЦБ и другите банки, от които зависи вземането на решение", поясни Борисов. Според него "можем да се поздравим с успех в рамките на една година". "Иска ми се по-бързо да стане, но много е бавна системата, много са големи страховете в Европа. Всеки ден има нови идеи в тази посока, и те са повече за разделение, отколкото за обединение", каза още Борисов.


Премиерът обаче не пожела да се ангажира с конкретен срок кога България официално ще подаде молба за членство в чакалнята на еврозоната. Преди време финансовият министър Владислав Горанов каза, че това ще стане до края на българското председателство на ЕС, т.е. до края на юни. "Европейците не обичат да ги пресират с такива неща. Там животът тече по-бавно, трябва да сме внимателни със сроковете", посочи вчера Борисов.


За пореден път премиерът и финансовият министър се оплакаха, че България е изпълнила всички формални критерии за членство в еврозоната и няма причина да получи отказ за присъединяване към еврозоната. "През последните години основните икономически показатели на България са по-добри от тези на някои страни, които отдавна са в еврозоната", каза Горанов. Според него ще е лицемерно и извън правилата Европа да ни третира по различен начин.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и