Свързани новини

26.04.2018 13:25

Станишев: С еврото влизаме в "А" отбора на ЕС

Видян 1615 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Присъединяването към еврозоната изисква национално усилие. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на конференцията "България в еврозоната. Икономическата логика срещу митовете". Това е третото събитие от поредицата „Европа отново на път“, инициирано от президента на ПЕС. Гост на конференцията бе и премиерът Бойко Борисов. Форумът е организиран от Станишев и Ева Майдел, член на ЕП и председател на Европейското международно движение.


Станишев предупреди, че има и друга визия за ЕС - Европа на две скорости и, ако сега изпуснем възможността да станем членове на еврозоната, може да се наложи да чакаме дълго. Винаги е по-добре да участваш във взимането на решения, отколкото да бъдеш техен изпълнител, категоричен е президентът на ПЕС.


С еврото влизаме в "А" отбора на ЕС, изтъкна Сергей Станишев."По мястото на България в променящия се Европейски съюз трябва да има консенсус. Ако не сме единни, няма как да бъдем успешни.", каза в началото на изказването си на форума Станишев.


„С г-жа Ева Майдел споделяме днес отговорността за организирането и финансирането на това събитие от името на делегациите на българските социалисти и на колегите от ЕНП в ЕП. Решихме заедно да стартираме дискусията за присъединяването на България към Еврозоната, защото смятаме, че е настъпил моментът, че имаме исторически прозорец от възможности страната ни да се позиционира в ядрото на ЕС, изпълнявайки заявеното от министъра на финансите намерение да кандидатства за ERM II през юни тази година.


Освен историческия прозорец от възможности, политиците имаме и шанса тази идея – за присъединяването към Еврозоната – да се ползва с широка обществена подкрепа у нас“, каза в началото на словото си Станишев.


Той подчерта, че според проучване на „Сова харис“ около 77% от хората изразяват съгласие с твърдението, че България трябва да положи повече усилия, за да се интегрира във всички ключови формати на ЕС – Шенген, Еврозоната, в областта на отбраната и сигурността, в опазването на външната граница. Около 52% споделят мнението, че влизането на България в Еврозоната би осигурило по-голяма стабилност и прозрачност на българската банкова система, а 68% смятат, че страната трябва да се позиционира в ядрото на ЕС.


„Правителството – в лицето на финансовия министър – заяви готовността на страната за кандидатстване в ERM II. Най-голямата опозиционна партия – БСП – на своя последен конгрес гласува категорично в подкрепа на присъединяването на България към Шенген и Еврозоната“, обърна внимание Станишев.


„Еврозоната е интеграционното ядро на ЕС. Еврозоната ще бъде все по-интегрирана и там ще се вземат решенията, включително за страни от ЕС, които не са членове“, посочи Станишев.


„От нас днес зависи дали поколението, което се роди в годината на присъединяването ни към ЕС – 2007 г., ще получи заплатите си евро като се включи на пазара на труда през 2025 г.“, изтъкна Станишев.


Процесът по присъединяване е дълъг – средно за другите страни от момента на влизането в ERM IIдо приемането на еврото отнема близо 10 години. Всяка наша нерешителност ще отмества във времето позиционирането ни в ядрото на ЕС и ще прави по-несигурни съдбите на децата ни.


Присъединяването към еврозоната ще доведе до по-голяма стабилност и прозрачност на банковата система, подчерта Станишев.


„Ще се повиши качеството на надзора върху банковия и небанков финансов сектор“, каза той.


Източник: epicenter.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева