Свързани новини

25.04.2018 17:14

DW&FT: Брюксел взема от България, дава на Гърция, Испания и Италия

Видян 6394 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Според документ на Европейската комисия, до който се е добрал Файненшъл Таймс предстои реалното преминаване на ЕС на 2 скорости, като еврофондове от България, Румъния, Полша и Унгария – Източна Европа, бъдат пренасочени към Южна Европа: Гърция, Италия, Испания и Португалия. Според не по-малко авторитетния Франкфуртер Алгемайне още идната седмица убийственият документ ще бъде внесен за разглеждане от финансовия комисар Йотингер, който взе поста на внепазно напусналата европравителството бг представителка Кристалина Георгиева.
Точно такава всъщност е концепцията на Макрон за делението на Евросъюза на сърцевина, която използва единната валута, и на периферия, в която попадаме ние. Целта е да бъдат компенсирани липси на по-закъсалите и проблемни държави в еврозоната, за да не създават проблеми и да не струват пари на Германия, Франция и другите 4 основателки на Съюза, които от миналата година си правят и свои вътрешни срещи на върха, извън Европейския съвет и всякакви европредседателства.Напомняме, че освен Меркел и Макрон в супер клуба влизат главите на тройката БеНиЛюкс и пряко заинтересованата от отнемането на фондовете ни Италия.
В случая с България най-жалкото е, че ние без друго сме много зле в този програмен период и не смогваме да усвояваме фондове – до март, вече в петата година от 7-те 2014 – 2020 имахме едва 16 на сто разплатени, при това с рязка диспропорция между някои програми със 75%, за съжаление много малки, и други – всички големи, които още не стигат и 10%
Немската правителствена медия Дойче Веле пък пише: „Идеята не е нова, но сега придобива реални очертания: страните-членки на ЕС, които не спазват правилата, да бъдат наказани със съкращаване на субсидиите. България също може да попадне в списъка на санкционираните страни.
Онези държави-членки на ЕС, които не спазват правилата, да бъдат наказани със съкращаване на евросубсидиите: тази идея се върти в медиите и в политическите кръгове вече близо две години. Става дума най-вече за държави, които се отклоняват от принципите на правовата държава, ограничават независимостта на съдилищата или посягат на медийната свобода - както се случва в Полша и в Унгария. Със същия финансов инструмент може да се въздейства и върху онези страни, които не полагат достатъчно усилия в борбата срещу корупцията, срещу климатичните промени или срещу младежката безработица. А също и спрямо държавите, които не желаят солидарно да носят бремето на нарасналия миграционен натиск. По някои от гореизброените параметри България също може да попадне в списъка на страните със съкратени субсидии.
Дискусията вече придобива реални очертания. За финансовия период 2021-2027 година Европейската комисия очевидно


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния