Свързани новини

25.04.2018 18:03

Антикорупция посяга и на частния бизнес

Видян 3156 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектопоправка в НК, предложена от правителството предвижда преследване на "подкупи" вече и в частния сектор, за което 19' многократно писа. Благодарение на натиска от обществото, ГЕРБ отложи или забрави посегателството върху Конституцията. Законопроектът вече бе подложен на сериозна обществена критика. Но изведнъж намери одобрението на Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) и прокуратурата. Тя обяви, че ще даде нов тласък на идеята.


 Ако се приеме въпросната поправка в НК, прокуратурата може да се превърне в оръжие за саморазправа с частния бизнес, алармират  депутати, юристи и неправителственият сектор. Според критиците особено притеснителено е, че с въпросното предложение на правителството се приравняват държавните органи и частните фирми, въпреки че предприемачите не упражняват никакви властнически правомощия. Така в НК се размива разграничението между публично и частно, което е основна норма за страните с пазарна икономика.


Предстоящите поправки станаха основна тема по време на изслушването за бъдещи членове на органа пред парламентарната антикорупционна комисия. Въпросът  за поправките бе отправен от председателя на парламентарната комисия Борис Ячев от ОП към Антон Славчев и друг от кандидат-членовете на КПКОНПИ – Пламен Йоцов.


"Наказателна отговорност трябва да се носи еднакво от частния и държавния сектор", увери Антон Славчев, предложен за зам.-шеф на новия антикорупционен орган от неговия ръководител Пламен Георгиев.


"Риск от корупция има и в частния, и в държавния сектор", отговори Пламен Йоцов, който като кандидат-член на КПКОНПИ спести на депутатите, че е бил разследван от Национална служба Сигурност (НСС).


Като служител на бившата Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) Йоцов е бил обект на разработката Мавър заедно с бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. В края на 90-те НСС разработва тогавашния ръководител на видинската полиция Васил Василев, Флоров и Йоцов по подозрения, че покровителстват палестинец, занимаващ се наркотрафик.


Предложеният на парламента за зам.-шеф на КПКОНПИ Антон Славчев посочи, че основната цел на Антомафия е да води обществото към благоденствие.  По думуте му то ще бъде постигнато чрез ефективна борба с корупцията, по-благоприятни условия за външни инвестиции, а оттам и икономически растеж.


Кандиатите за органа, от които само 1 е юрист (?!) заявиха, че биха се подложили на изследване за лоялност с полиграф, въпреки че подобна мярка не е предвидена в закона.   "Спя спокойно – съвестта ми е чиста", невъзмутимо заяви Славчев.


Друга тема, засеганата от депутатите по време на заседанието, бе правото на КПКОНПИ да иска от спецсъда разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Славчев увери, че контролът на СРС-тата е толкова завишен, че злоупотреби не би могло да има.


Спас Гърневски  от ГЕРБ закри заседанието с характерна за него пламенна реч. Гърневски заяви, че „след близо 30 години преход властта най-накрая демонстрирала истинска воля да се бори с корупцията”.   



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали