16.04.2018 10:54

Данни се крадат и през захранващите кабели

Видян 1678 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Необичаен метод за кражба на данни разработиха изследователи от Университета Бен-Гурион в Негев, Израел. Те твърдят, че потребителските данни могат да бъдат похитени чрез контролирани емисии по електрическата захранваща линия на компютъра.


Статията, публикувана в arxiv.org, описва злонамерен софтуер, който регулира натоварването на централния процесор и създава колебания в електрическия ток, с помощта на които могат да се модулират, кодират, предават и извличат данни.


В зависимост от подхода на атакуващите, данните могат да се извличат със скорост от 10 до 1000 бита в секунда. Скоростта ще бъде по-висока, ако хакерите имат достъп до самата захранваща линия към компютъра (линейно ниво на атака), и по-ниска, ако се включат само към централния панел на електрическата инсталация в сградата (фазово ниво на атака).


Израелските изследователи са разработили хакерска програма PowerHammer, която увеличава натоварването на процесора, избирайки ядра, неизползвани в даден момент за потребителски операции – така се избягва откриването на програмата.


За модулация на данните специалистите използват метод на честотна манипулация, който позволява предаване на честоти с определена амплитуда на колебания, отчитани съответно като 1 и 0.


Данните се модулират, кодират и предават чрез текущите колебания на тока, а след това се разпространяват през електропроводните линии. Този феномен е известен като „контролирани емисии“, поясняват изследователите.


И при двата сценария на атака (линейна и фазова) изследователите измерват емисиите и след това декодират извлечените данни. Те са създали схеми за модулация и кодиране, заедно с протокол за предаване, техники за извличане на данните, както и набор от отбранителни контрамерки.


Източник: Technews.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат