15.03.2018 11:13

Първият бионичен бъбрек ще замени диализата до 2 години

Видян 2836 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Учени в Сан Франциско създадоха първия електромеханичен бъбрек, който може да замени увредените бъбреци, пише troab. Това е добра новина за болните, много от които са принудени да чакат дълго да им дойде ред в списъка  за трансплантации. Бионичният бъбрек ще бъде слаган чрез обща операция. Той се състои от няколко микрочипа, които се движат от сърцето. Също така филтрира токсините от кръвта по същия начин както нормалния бъбрек. Факторът на отхвърляне е нула. Доказано е, че бъбрекът ефективно балансира нивата на натрий и калий, както и регулира кръвното налягане.


 Микрочипът е направен по силициевата нанотехнология, която е подобна на микроелектрониката, използвана в компютрите. Всяко устройство ще има около 15 чипа, изградени на слоеве, и ще действа като скеле, което държи живи бъбречни клетки, които ще растат във и около микрочипните филтри. Тези клетки ще имитират активността на живия бъбрек.

Основното предизвикателство е как да се прокара кръв през устройството без съсирване или увреждане. Биомедицинският инженер Аманда Бъкс използва динамиката на флуидите, за да провери дали някоя област на устройството няма да причини съсирване или да пречи на кръвообращението.

Проектът е финансиран със субсидия от 6 млн. долара от Националния институт по здравеопазване през 2015 г. Успехът на прототипа на бионичния бъбрек означава, че учените ще се опитат да направят всичко възможно да преминат към човешки изпитания по-късно тази година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион