26.02.2018 11:42

Роботи и дронове носят храна от полето право в дома

Видян 2105 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Роботи и дронове могат да отглеждат и да ни носят чиста, „домашна” храна, отгледана от самите нас в избрани от нас градини, до градските ни домове, за да се храним с екологично чиста и здравословна храна, без да се откъсваме от динамичния градски живот и професията си.


Роботите, въоръжени с изкуствен интелект и автономни енергийни ресурси, могат да обработват полята и да берат узрелите плодове и зеленчуци. След тях ролята на дроновете е да доставят свежата храна право на трапезата ни. Концепцията, наречена Joypol Agrobot, е разработка на българските иноватори арх. Димитър Паскалев и Красимир Мандаджиев.


Joypol Agrobot е визия за бъдещето на устойчивото земеделие. Нуждата от подобно решение е породена от цялостното откъсване на хората, особено в големите градове, от екологичната и здравословна храна.


Все по-голяма част от жителите на света обитават големите населени места. Те се сдобиват с храна от големи супермаркети. Плодовете и зеленчуците по рафтовете са резултат от изобилно подхранване на земята с изкуствени торове, третиране с пестициди, обработка с мощни консервиращи препарати и продължително транспортиране.


Красиви на вид, повечето плодове и зеленчуци са загубили своя естествен вкус. Мнозина се оплакват, че ядат „пластмасови” домати и ягоди. Наред с неприятния си вкус такава храна е и вредоносна за здравето на хората.


Отглеждането на собствена, екологично чиста храна е мечта за все повече обитатели на големите градове. Спомените за вкусотиите от бабините градини извикват носталгия. Някои решават това предизвикателство чрез градско земеделие. Други напускат големия град и се завръщат към природосъобразния живот в малки общности.


Мнозина обаче не искат да се разделят с текущия си живот – те не мечтаят да копаят земеделски земи, нито да сменят средата си, а най-малко – да се простят с професията и клиентите си. Joypol Agrobot е замислен като техен „личен земеделец”.


Роботът може да се управлява дистанционно, чрез 3D очила и сензори за движение. Посредством очилата за виртуална реалност хората могат, без да мърдат от дома си или офиса си, да наблюдават и контролират роботизираната обработка на нивата – да копаят, садят, плевят, берат. Разбира се, съвременното развитие на изкуствения интелект позволява това да се случва и напълно автономно, без човешката намеса.


Корпусът на машината е покрит с фотоволтаични клетки. Това му осигурява енергийна независимост. Клетките генерират най-много енергия през светлата част на деня – именно когато е и подходящото време за обработка на градината. Заедно с това всеки робот разполага и с батерии, които се зареждат от PV клетките. Те осигуряват енергия за дните с по-малко слънчево греене.


Кутии за събиране на узрелите плодове и зеленчуци, земеделски сечива и, разбира се, роботизирани ръце, допълват арсенала на робота-земеделец.


С помощта на такъв роботизиран асистент всеки градски жител би могъл да отглежда храна в своя градина с предпочитаните от него плодове, зеленчуци, овошки. Това означава също всеки сам да избере терена, на който ще отглежда храната си. Той има свободата сам да реши дали да третира растенията с определени химикали (тор, пестициди) и колко.


След добре свършената работа на полето идва време дрон да вземе храната и да я достави от градината право до дома, директно на трапезата. Предвид нарастващата подемна мощ на съвременните дронове – VTOL машините могат да вдигат и превозват до 4 тона – за летящия апарат няма да е проблем да достави реколтата, колкото и изобилна да е тя. По-предприемчивите граждани биха могли дори да продават част от продукцията си на съседи или пък на фермерски пазари.


 


Източник: GreenTech.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…