15.01.2018 10:01

Нова термална батерия попива жегата като гъба

Видян 1447 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени от MIT са създали нов неконвенционален материал, който е много ефективен при съхраняването и освобождаването на топлинна енергия и може да се използва като батерия. Наречен AzoPMA, новият пластмасов полимер може да задържа 100 пъти повече топлинна енергия от водата. Ако се доразработи, новият материал може да революционизира слънчевата енергия.


Изследванията върху AzoPMA са ръководени от д-р Джандапани Венкатараман, химик от Университета в Масачузетс. Те бяха публикувани в списание Nature. Материалът получи своето име заради състава си от азобензенов полиметакрилат. AzoPMA може да задържа много топлинна енергия, защото превключва между две конформации или форми, в зависимост от топлината. Когато материалът се нагрява, молекулите в него се пренареждат и заемат „високоенергийна“ позиция, която се сочи като много ефективна при съхраняването на топлинна енергия. Когато материалът се охлажда, те се връщат в нискоенергийната си форма и освобождават топлинната енергия.


Потенциалът на топлинната батерия изглежда безкраен. „Термалните батерии днес са там, където електрическите батерии са били преди век“, казва професорът от MIT д-р Джефри Гросман, който е ръководил подобни проучвания с термо батерии, пред NBC News. „Има вълнуващи приложения, които тепърва започваме да разбираме.“


Венкатараман вижда приложението на материала в генерационни системи, които са отдалечени от електропреносната мрежа. „Представете си, когато отидете на къмпинг, да зареждате батерията, докато се разхождате, и после да използвате енергията, за да приготвите вечерята си“, каза той.


AzoPMA може да се използва и като негоривен материал в соларни термични пещи, като компонент на големи батерии на ниво домакинство или разпръснати в мрежа от малки дялове, например за стопяване на сняг след буря без нужда от електричество.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да ви се наложи да работите усилено

Днес може да ви се наложи да работите усилено и да се