01.11.2017 10:24

Мръсният въздух пречи на соларните централи в Китай

Видян 1543 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Тъй като мръсният въздух в Китай продължава да скъсява продължителността на живота на хората, правителството в страната активно популяризира слънчевата енергия като по-чист източник на захранване. Парадоксално обаче, същото това замърсяване на въздуха понижава ефективността на соларните централи в страната.


Фините прахови частици, които влизат дълбоко в белите дробове на китайците, също така ограничават количеството слънчеви лъчи, които достигат до слънчевите панели, сочи ново проучване, съобщи Economic.bg. С помощта на данни от сателит на НАСА учени от Принстънския университет са оценили до каква степен се понижава слънчевата радиация към земята от аерозолните компоненти, включително сулфатни, нитратни и въглеродни частици.


Правейки анализ на данни за цял Китай, датиращи от 2003 до 2014 г., изследователите установили,  че в северната и източната част на страната, които са най-замърсените региони, мръсният въздух може да понижи генерирането на соларна електроенергия с до 1.5 киловатчаса на квадратен метър всеки ден. Това може да означава спад с 35% на производствения капацитет в източната провинция Шандун – една от топ 10-те китайски провинции в областта на фотоволтаичните мощности.


Най-зле е положението през зимата, когато заради изгорените за отопление горива замърсяването на въздуха е толкова високо, че ефектът е все едно да има дебела облачност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог