21.09.2017 10:19

Изследователи потвърждават потопа в Черно море

Видян 4901 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   „Ако преди време някой ми беше казал, че ще видя кораб на 2000 метра дълбочина – цял, здрав, с мачтата и корабните въжета, идеално запазен, с изправена мачта, с валерите и навитите въжета – нямаше да му повярвам”, казва Джон Адамс, ръководител на проекта Black Sea MAP, съобщава Technews.bg.


 С над 90% сигурност се потвърждава тезата, че в миналото в региона на Черно море е имало „голям потоп”, който драстично е променил начина на живот на местните хора. Потопът не се е случил за една нощ или една седмица, както се описва в библейските текстове…


За няколко десетки години нивото на водата се е покачило с десетки метри и се е установило приблизително на 30-40 метра под сегашното равнище, превръщайки някогашното сладководно езеро в соленоводно море, което познаваме като Черно море. След това покачването на водното ниво до текущото е ставало вероятно плавно и успоредно с нарастването на равнището на световните морета и океани.


„Показателни [за това] са намерените това лято останки от древно селище при устието на река Ропотамо”, разказва проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология в Университета Саутхемптън – ръководител на проекта Black Sea MAP за картиране на морското дъно по българското Черноморие. Селището е от преди около 5500 години, в ранно-бронзовата епоха, каза проф. Адамс.


Доказателства за тезата също са и получените геофизични данни за наносните пластове на дъното на Черно море и извадените проби със сондажни ядки, направени през последните 2 години на полева дейност по проекта Black Sea MAP, разказва геофизикът Кирил Велковски – един от българските учени на борда на най-високотехнологичния научно-изследователски кораб за морска археология в света – Havila Subsea.


Наред с това селище, за своите три сезона активна работа екипът на проекта Black Sea MAP откри множество и проучи 60 старинни кораба от времената между 3 век пр. н.е. и 19 век, потопени в дълбините на Черно море край българските му брегове. Всички те са перфектно съхранени до днес, благодарение на безкислородната среда, която Черно море предлага на дълбочини под 100-150 метра.


Някои кораби са уникални, защото историците знаят за тяхното съществуване само от древни рисунки и сказания. Така например, наскоро на дъното бе намерен кораб от елинистичния период. Той не е виждан никога досега от хора, освен на изображения върху древногръцки вази.


Как учените разбират всичко това?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей