13.09.2017 13:46

Тест предупреждава за рак

Видян 36175 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 С напредъка на медицината диагнозата „рак“ вече не е смъртна присъда. А в Александровска болница лекарите вече дори могат да изчислят риска от появата му. Това става с генетичен тест на BRCA гените.


  „В човешкото тяло постоянно се произвеждат туморни клетки, които са нефункционални. Имунната ни система обаче ги разпознава като чужди и ги поправя или очиства. Едни от гените, отговорни за производството на протеини, които да правят тези „поправки“, са туморпротективните гени BRCA 1 и  BRCA 2. Но когато има някаква мутация в тях, те вече не могат да вършат работата си и раковите клетки се развиват безконтролно. По този начин може да се появи онкологично заболяване“, обяснява доц. Цветан Велинов, завеждащ Централна лаборатория по микробиология към УМБАЛ Александровска пред специализирания сайт skener.news.



BRCA гените са отговорни за поправката на туморни клетки, произведени от млечната жлеза, яйчниците, в много нисък процент панкреасът и простатата. В зависимост от това каква мутация ще се появи, има методология, по която се изчислява рискът дали една жена ще се разболее от рак на гърдата или яйчниците. В Александровска болница изследват 8 мутации в BRCA гените, като тестът струва 1050 лева.



„Вероятността жена с такава мутация да се разболее е по-голяма и това би трябвало да сигнализира пациентката, на първо място да увеличи посещенията при мамолог на две в годината. При това не само за ехографско изследване, но и поне
един път годишно да си прави мамография,
тъй като това е най-точният метод, особено ако жената си е поставяла силикон в гърдите“, съветва доц. Велинов. На такова изследване може да бъде подложена всяка една жена, но апелът на медика е към тези, които имат майка, баба или леля с поставена диагноза „рак на гърдата“, задължително да проверят дали не носят някоя от тези мутации в BRCA гените.
При доказването на дефект и съответно изчисляването на риска идва другият въпрос: „А сега какво?“. По-добрият вариант е редовното следене и спазване на указанията на лекарите, вместо добилата популярност заради Анджелина Джоли операция по премахване на гърдите, съветва доц. Велинов. „Разбира се, това е въпрос на личен избор. Доколкото знам и в България има жени, които са последвали примера на холивудската звезда и са си направили пълна мастектомия, след като генетичният тест е показал, че съществува много висок риск да се разболеят“, казва той.



В Клиниката по микробиология се правят и генетични тестове за тромбофилии, като се изследват мутации, свързани с различните фактори на съсирване на кръвта. Този тест е особено полезен за бъдещите майки, тъй като бременността е много голям рисков фактор за образуването на тромби, които могат да бъдат животозастрашаващи.



Извършваме също и генетични тестове, които диагностицират инфекциозни заболявания. Те се използват най-вече при доказване на наличието на различни вируси, туберкулоза, полово-предавани болести“, добавя началникът на Централната лаборатория по микробиология към УМБАЛ Александровска.  Повече информация за всички видове генетичните тестове може да получите на тел. 02/ 9230 436 или 02/ 9230 647.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи