Свързани новини

21.08.2017 14:58

Илън Мъск: ООН да предупреди човечеството за роботи-убийци

Видян 1629 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотина от управляващите специализирани компании в областта на роботиката или изкуственият интелект, сред които милиардерът Илън Мъск, написаха отворено писмо до ООН. Те искат да предупредят човечеството за опасността от автономни оръжия, наричани "роботи-убийци", предаде КРОСС.


"Автономните нападателни оръжия (предназначени да убиват, бел.ред.) (...) ще позволят на въоръжените конфликти да достигнат невиждан мащаб и трудна за възприемане от хората скорост", се казва в отвореното писмо до Конвенцията на ООН за оръжията.


Сред подписалите са Илън Мъск, който е начело на производителя на електрически и частично автономни автомобили „Тесла" (Tesla) и космическата компания „Спейс екс" (SpaceX), Мустафа Сюлейман от британската компания „Дийпмайнд" (DeepMind), собственост на „Гугъл" (Google) и специализирана в областта на изкуствения интелект.


„Те могат да бъдат ужасяващи оръжия, оръжия, които диктатори и терористи използват срещу невинно население и оръжия, откраднати за фатални цели", продължават подписалите писмото, публикувано в неделя от организацията с идеална цел Future of Life Institute, базирана в САЩ и която предупреждава за възможните злини от технологиите.


"Ние не разполагаме с много време, за да реагираме. Веднъж отворена тази „кутия на Пандора" ще бъде трудно затворена. Ето защо ние (вие) искаме да намерим начин да се предпазим от тези опасности", пишат участници в подписката от целия свят.


Припомняме, че Мъск е основен играч сред предупреждаващите за опасностите, които крие развитието на изкуствения интелект, посочвайки, че той представлява „значително по-голям риск" от ядрените възможности на Северна Корея. Наскоро създателят на Tesla и SpaceX използва „Туитър", за да предупреди за това, че развитието на изкуствения интелект може да се превърне в заплаха, ако не се регулира мъдро.


„Ако не се притеснявате за сигурността на изкуствения интелект, то трябва да започнете. (Той представлява) много по-голям риск от Северна Корея", написа той. Още през октомври 2014 г. той заяви, че според него това е „най-голямата екзистенциална заплаха за човечеството".


В изказването си тогава Мъск също така отново призова за регулации. „Никой не обича да бъде регулиран, но всичко (коли, самолети, храна, лекарства и т.н.), което представлява заплаха за обществеността, се регулира. Изкуственият интелект също трябва да бъде", заяви той в „Туитър".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион