18.07.2017 10:31

Имплант „вижда” как работи мозъкът

Видян 1305 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи от университета Райс са създали прототип на чип-микроскоп, който се имплантира в мозъка и позволява на учените да четат сигнали с висока резолюция от невроните на кортекса, отговорни за зрението.

Чипът е разработен в рамките на програма на DARPA (Агенцията за перспективни военни разработки на САЩ), свързана с изследвания на процесите на обработка на реч, зрение и слух. Една от основните цели на проекта е създаване на зрителна протеза, която изпраща визуална информация директно в мозъка, съобщава сайтът на университета Райс.

Невронните интерфейси позволяват директно предаване на сигнали между човешкия мозък и компютъра. Обикновено тези интерфейси поддържат едностранна комуникация, като позволяват на компютъра да чете сигналите от мозъчните неврони. Подобна едностранна връзка позволява, например, управление на пръстите на протеза със „силата на мисълта”. Но реализирането на обратна връзка „компютър-мозък” е много по-трудна задача.

Проектът на университета Райс е част от наскоро обявена програма на DARPA за създаване на невронен интерфейс с висока разделителна способност, който може да обработва сигнали от голям брой неврони с висока точност. Една от дългосрочните цели на програмата е изобретяване на устройства за възстановяване на зрението и слуха на хората чрез изпращане на сигнали от електронни сензори директно в областите на мозъка, отговорни за обработката на съответните данни.


Чипът-микроскоп е способен да снема триизмерно изображение, а разработчиците се надяват, че той ще може да „проникне” дълбоко в кората на главния мозък – на около 500 микрона. Предполага се, че на такава дълбочина се обработва голяма част от визуалната информация.

В момента прототипът на чипа може да снема сигнали от мозъка. Учените вярват, че получените от него данни ще помогнат да бъде разбран механизмът, по който човек обработва аудиовизуална информация, и след това за изпращане на компютърни изображения директно в мозъка.

Невронни интерфейси за различни приложения разработват и други учени. В началото на 2017 г. беше създадена система за общуване с хора, страдащи от „синдрома на заключването”, т.е. които не могат да комуникират с външния свят, поради пълна парализа на мускулите. Засега системата позволява само отговори на въпроси с „да” или „не”.


Източник: Technews.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак