14.07.2017 10:07

Мобилен телефон без батерии прави обаждания чрез светлинни и радиосигнали

Видян 1693 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представете си, че никога повече не трябва да зареждате смартфона си! Може би сме една крачка по-близо до тази мечта – да имаме телефони без батерии – благодарение на нови изследвания на инженери на университета във Вашингтон. Те са изрботили телефон, който може да позволи на хората да се обаждат, използвайки енергията на светлината и околните радиосигнали. Доцент Шям Гълъкота от университета казва, че учените смятат, че това може да е „първият функциониращ мобилен телефон, който консумира почти нулева енергия“.

Не, това не е фокус – мобилният телефон, разработен от учените в университета във Вашингтон, може да функционира само с няколко микровата енергия. Той ги събира от радиочестотните сигнали, идващи от базова станция на около 10 метра разстояние, или пък от светлината – чрез миниатюрна слънчева клетка, която е с размер колкото оризово зърно. Екипът е сглобил своя прототип от компоненти, които са съвсем стандартни – и вече го е използвал за провеждането на Skype обаждания.

Прототипът на мобилния телефон е в състояние да работи с толкова малко енергия, отчасти защото екипът се е отървал от нуждата от преобразуване на аналоговите сигнали в цифрови данни – процес, който „изсмуква“ много енергия при модерните мобилни телефони. Безжичният им телефон може да използва дори и малките вибрации от високоговорителя или микрофона, които се генерират, докато човек говори или слуша.

Според прессъобщение на университета, „антена, свързана към тези компоненти, превръща движението в промени в стандартния аналогов радиосигнал, излъчван от клетъчната станция. Този процес по същество кодира речевите модели в отразени радиосигнали по начин, който не използва почти никаква енергия“.

Екипът е създал и собствена базова станция за получаване и предаване на радиосигнали. Тяхната технология може да бъде вградена в клетъчните кули или дори в Wi-Fi рутерите в бъдеще. Ако всеки дом има Wi-Fi рутер – както повечето вече имат – хората биха могли да имат покритие за „безбатерийни“ мобилни телефони навсякъде, казва университетският сътрудник Вамзи Тала.

Изследването бе публикувано в сборника на Асоциацията за изчислителна техника по интерактивни, мобилни, носими и повсеместни технологии. Екипът планира да продължи да работи върху технологията, за да увеличи обхвата на работа и да криптира разговорите. Учените също така имат за цел да развият система за поточно предаване на видео чрез мобилни телефони без батерии.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева