Свързани новини

11.07.2017 14:18

Умен град за 5 млрд.лв. до София с китайски пари

Видян 4372 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не 1,5 млрд. евро, а 2,4 млрд. евро ще бъде инвестицията в първия smart city в Европа, който ще бъде изграден край София с китайски пари. Това става ясно от публикация на пекинския China Daily. Проектът Св.София, който ще израсте в землището на близкото село Равно поле, ще подслони направени според последните стандарти за екологичност и високи технологии 1 млн.квадратни метра жилища, 850 000 квадратни метра офиси, 750 000 квадратни метра зона за забавления и почивка, като освен хотели, тя ще съдържа най-големия аквапарк в Европа, казина, концертни зали, съществуващото голф игрище. Само туристите, които ще правят поне по 1 нощувка в комплекса се очаква да бъдат поне 700 000 годишно, което означава ръст от 35% на целия поток към София.



В репортажа на Жуан Ти пише още, че проектът е част от мегаинициативата   Belt and Road или Новия път на коприната. По нея Китай планира в рамките на 10 г. да инвестира повече от 8 трилиона долара в над 50 държави. За съжаление, няма данни за друг проект в България от глобалния план, докато съседките ни Гърция и Сърбия привличат по няколко многомилиардни вложения във връзка с т.нар. Silk Road Economic Belt.



„България е със стратегическо положение на Балканския полуостров в Югоизточна Еlропа, която свързва Стария континент с Азия, обяснява China Daily за своите читатели в КНР и по света. В статията се обяснява, че при растящ поток на китайските туристи в ЕС, които за 2015 г. са били 12,5 млн.души, търсещи да видят богата културна история, да пазаруват мода и да опитат гастрономия, България  предлага тези неща на ниски цени. Авторът посочва, че проектът е на  Bulgaria Development Holdings Ltd и ZTEICT – еднолично дружество на ZTE, един от водещите телекоми в КНР. ZTE има офис в България вече 10 години: „Страната е богата на IT специалисти в областта на програмирането и развитието на софтуеър и това беше една от причините да се насочим към изграждане на първия корпоративен проект на smart city в Европа именно тук”, разказва Жанг Женхуй, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър по глобален маркетинг на ZTE. Според него мястото е на 20 минути от центъра на София и на 15 минути от летището.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв