21.06.2017 10:26

Новите тенденции във виртуалната реалност

Видян 2047 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Виртуалната реалност някога беше мечтата на научната фантастика. Но интернет също беше мечта, както и компютрите и смартфоните. Бъдещето идва.“ Този знаменит цитат на Марк Зукърбърг е част от публикация от 2014г., а от тогава до днес технологиите не са спирали развитието си. Бъдещето вече е настоящето. Виртуалната реалност навлиза в множество аспекти на нашето ежедневие. Тази „нефизическа реалност“, която не съществува физически, а на базата на информационните технологии и компютърните системи, намира все по-широка употреба и разпростира своето приложно поле.


В действителност началото й е дадено от научната фантастика още преди десетилетия, като и до днес намира голямо приложение в компютърните игри, а големите производители се състезават в създаването на все по-модернизирани и футуристични устройства, чрез които потребителите да се потопят във виртуалното изживяване, и доближавайки го максимално до реалността. Големи имена в гейминг индустрията стават все по-иновативни що се отнася до виртуална реалност. Онлайн залата PokerStars например организира големи събития на живо, на които предлага на ентусиастите вълнуващо виртуално изживяване в специално създадени за целта станции за виртуална реалност.


Несъмнено обаче най-големият тласък в развитието на виртуалната и добавената/обогатена реалност  се наблюдава в последното десетилетие. Добавената реалност наподобява виртуалната, като преплита физическата с компютърно генериран образ. Например чрез визуализиране на 3D модел можете да видите как определена дреха ще стои върху Вас, без да има нужда да влизате в пробната. Този вид иновации са широко застъпени и приложими в маркетинговата индустрия, но не само. Пазарът на недвижимо имущество и туризмът също се възползват от необятните възможности за реклама, заснемайки например така нашумелите видеа на 360 градуса.


Естественото продължение на тази тенденция е употребата на нефизическата реалност в кино индустрията. По-рано тази година за пръв път бе представен филм с виртуална реалност на филмовия фестивал в Кан на известния режисьор Алехандро Иняриту. Макар и изживяването да трае няколко минути, то е впечатляващо и със сигурност оставя следа у сетивата на зрителя, който в този смисъл не остава само страничен наблюдател, а се превръща в участник в историята.


Несъмнено бързо навлизащите технологии могат да имат и доста по-сериозно приложение, което да докосва не само сетивата на любителите на изкуството и шопинга, но и да влияе на физическото ни благосъстояние. Изследвания показват, че чрез използване на мозъчно-машинен интерфейс, парализирани пациенти успяват да възвърнат контрола върху крайниците си. Макар и частично, това неврологично възстановяване е впечатляваща стъпка от развитието на технологиите, както и доказателство за необятните възможности на човешкия мозък. Доказано е още, че чрез виртуална реалност могат да бъдат диагностицирани редица болестни състояния като паркинсон, деменция, увреждания на мозъка, психични заболявания и др. Тя спомага и за преодоляване на психически състояния като депресия, както и справяне с физическа болка. След редица експерименти върху пациенти на зъболекарския стол, включващи използването на виртуална реалност се доказва именно тази терапевтична полза от технологията. Разсейвайки пациента, виртуалната реалност му пречи да се фокусира върху неприятното изживяване и по този начин значително намалява усещането за болка от интервенцията.


Устройства за виртуална реалност използва и голямата американска верига Wallmart с цел обучение и подготовка на персонала. Академиите дават възможност на новите кадри да се потопят в реални ситуации на работното място и по този начин да се подготвят възможно най-адекватно за изпълняване на бъдещите си задължения.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей