Свързани новини

22.05.2017 10:15

Издигат 150-метров небостъргач в градинката на бул. България

Видян 2246 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една строителна фирма е на път да запълни цяла улица със свои луксозни имоти, всеки от които е по-висок от предишния, пише Капитал. Близката до СДС и бившия кмет Стефан Софиянски в миналото НИКМИ има няколко завършени сгради по бул. България - в отсечката между НДК и бул. Гоце Делчев от края на 90-те години. До месеци компанията ще завърши и 120-метровия гигант Милениум център на пряката с бул. Витоша, който се строи от близо 10 години. Сега фирмата е и на финална фаза от съдебен спор със Столичната община, който може да й осигури възможността да построи дори още по-висока сграда на километър в южна посока по бул. България.


Планът на НИКМИ е да издигне 44-етажен небостъргач, т.е. сграда около 150 метра - в градинката на ъгъла с бул. Петко Ю. Тодоров в квартал Стрелбище.


19’ напомня, че тя остана единична, след като друг строител – Галчев, плечкоса зелената площ на България и Гоце Делчев.


Според най-важния закон за градоустройството на София - Общия устройствен план, този терен е с предназначение за озеленяване. Въпреки това инвеститорът опитва да се промуши през поредица от вратички и с помощта на съда да си издейства правото да построи високата сграда. Казусът няколко години се върти и заплита между направление Архитектура и градоуйстройство (НАГ) на Столичната община и съда. С окончателното си решение от края на миналата година обаче Върховният административен съд (ВАС) отменя отказа на главния архитект да разреши проекта. Според магистратите Общият устройствен план не важи в частта му за конкретния терен на НИКМИ и общината трябва отново да се произнесе. Сегашният главен архитект на София Здравко Здравков смята, че с решението си съдът го кара да наруши закона. Той все още не го е изпълнил, заради което в началото на 2017 г. съдът го глобява с 1000 лв. Така изглежда, че с помощта на съда близо 150-метрова сграда ще изникне в район с пет-шест пъти по-ниско жилищно строителство. За сравнение - засега шампионът по височина в столицата Capital Fort е 126 метра и е в периферията на града.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.