17.05.2017 10:11

Поставят машини за рециклиране на батерии в норвежки супермаркети

Видян 3022 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Втората по големина верига от супермаркети в Норвегия заяви, че започва да въвежда в своите магазини машини за изкупуване на стари батерии. Така нареченият „обратен вендинг“ ще дава на клиентите отстъпки при покупка на нови батерии, когато пуснат в машината стари батерии за рециклиране.


Coop Norway смята, че шведските машини, които въвежда, са първите в света за изкупуване на батерии, каза говорителят на компанията Харалд Кристиансен. Около 2500 батерии са събрани през трите седмици, откакто първите устройства са инсталирани в първите три магазина – пилотно. Клиентите получават отстъпка от 1 крона (0,12 евроцента) за всяка върната батерия.


Технологията позволява на клиентите да „връщат всички видове битови акумулатори по подобен начин като с машините за обратен вендинг за бутилки“, коментира главният изпълнителен директор Йохана Реймърс, чиято компания е създала новите машини.


Coop само тества машините засега. Не е сигурно дали компанията ще ги задържи или ще разшири употребата им в други магазини.


Рециклирането на батериите е задължително в Норвегия. Около 2 000 тона батерии се използват в страната всяка година. Те най-често се събират като „специални отпадъци“, според Кристиансен. Специално съставена изследователска комисия на веригата Coop обаче е установила, че 26% от клиентите на супермаркетите изхвърлят използваните батерии в коша за домакински отпадъци. С машините, които въвежда, веригата се надява да промени картината.


„Ние сме много щастливи, че работим върху нещо, което вдъхновява и мотивира хората да рециклират повече батерии“, каза Реймърс, чиято компания е специализирана в технологиите за идентификация на батерията и обработката на употребявани акумултори.


Източник: Greentech.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Определено интензивен ден

Определено интензивен ден. Ще се опитвате да промените