12.05.2017 10:14

Соларни щори пазят сянка и генерират чиста енергия едновременно

Видян 1728 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Какво би станало, ако щорите на прозорците ни произвеждат електричество за дома ни, едновременно със засенчването? Точно такава е идеята на соларните щори на SolarGaps. Тези „интелигентни“ щори, предназначени за следене на слънцето, могат да бъдат контролирани чрез смартфон-приложение, а компанията-разработчик казва, че могат да намалят сметките за ток с до 70%.


Интелигентните слънчеви щори на SolarGaps са създадени от украинския изобретател Евген Ерик. Те биха могли да променят генерално начина, по който живеем на закрито, и добиваме енергията, която консумираме в домовете си. Компанията казва, че щорите са изключително ефективни: те могат да генерират 100 вата от всеки квадратен метър прозорец – достатъчно енергия за един лаптоп или пък за 30 LED крушки, според компанията.


Инсталационният процес, според фирмата, е достатъчно прост, за да могат собствениците на жилища да монитрат сами щорите, следвайки инструкциите на SolarGaps. След като щорите бъдат включени, възобновяемата енергия, която генерират, може да захранва домашните устройства. Приложението за управление позволява на потребителите да променят ъгъла на щорите, да ги спускат или вдигат и да проверяват колко енергия генерират.


Щорите се изработват от слънчеви клетки от SunPower и са с 25 години живот. Външната част е изработена от алуминий. SolarGaps твърди, че щорите могат да пработят при широк спектър от климатични условия и температури.


В момента тече кампания в Kickstarter за набиране на средства за старт на производството на соларните щори. Един комплект с размер XS коства 390 долара, което е 50 процента от цената на дребно, а размерът е 90 на 90 см. Освен XS размер има малки, средни, големи, изключително големи и екстра големи размери.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби