04.05.2017 10:05

Юта планира надлез за диви животни над смъртоносна магистрала

Видян 2129 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Магистралата Interstate 80 (I-80) в щата Юта, САЩ, е една от най-опасните пътни отсечки за дивите животни в щата. 122 елена, 13 лоса, три планински лъва – това са само част от загиналите животни през последните две години. Сега департаментът по транспорта в Юта (UDOT) предлага изграждането на надлез за дивия живот над I-80, който да осигури на дивата природа безопасна транзитна зона. Стойността на проекта е 5 милиона долара.

Местните жители на Парк Сити, Юта, са загрижени за високия брой загинали животни на близката магистрала. Това е причината те да поставят началото, през 2015 г., на неправителствената организация „Save Persons, Save Wildlife“ – „Спаси хора, спаси дивия живот“. Първата им цел? Заграждане на магистралата с цел опазване на дивата природа. Кампанията за набиране на средства привлича около 50 000 долара, а UDOT решава да осигури още толкова. Департаментът монтира една миля ограждения по западната граница на I-80 през есента на 2016 година.

Оградите обаче не постигат много за предотвратяване на смъртта на дивите животни. Броят на катастрофите в района близо до оградата спада. Служителите обаче скоро откриват, че много животни просто вървят покрай оградата, докато тя свърши, и след това се опитват да прекосят магистралата. Биологът-специалист по дивата природа Мат Хауърд обяснява, че в резултат на поставянето на оградата катастрофите с диви животни просто се изместват по-надолу по пътя, но не се предотвратяват.

Тогава SPSW призовава за изграждане на надлез за дивия живот. И, изглежда, местната власт се вслушва в това послание.

На неотдавнашна публична среща длъжностни лица обявявиха плановете за изграждане на надлез за дивата природа на стойност 5 млн. долара. Дизайнът все още не е оповестен, но се твърди, че мостът ще е широк около 15 метра и дълъг 103 метра. Сега темата, поставена на обсъждане, е дали трябва да има растителност, която да покрива моста, или той трябва да остане открит, за да могат животните да виждат другата страна. Строителството ще започне през 2018 г.

„Най-важното нещо, което има значение за нас, е да построим мост, който да работи, който да използват и по-големите животни,“ коментира проектният мениджър на UDOT Джон Монтоя. По думите му, отначало ще е нужно време, може би дори няколко години, докато животните свикнат със съоръжението. През това време те ще се струпват в близост до оградите, но скоро ще се приспособят и ще започнат да минават по моста.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей