14.03.2017 09:56

Автобусна спирка има зелен покрив и библиотека в Сингапур

Видян 1635 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сингапур наскоро се сдоби с автобусна спирка, която може спокойно да претендира да е най-хубавата в света – със зелен покрив, с люлка и с библиотека. Тя е дело на местната архитектурна фирма DP Architects и правителството на мегаполиса.


Автобусните спирки традиционно не са най-привлекателното място от градското пространство. На много места по света те са лишени дори от най-базовите функции – място за сядане и заслон, който да пази чакащите от дъжд и пек.


Какво би станало, ако може автобусната спирка да бъде социално място, което всъщност предизвиква чести посещения и по-продължителен престой? „Искахме да преобразим нещо често срещано, което приемаме за даденост“, казва Сеа Чи Хуан, директор на DP Architects.


Сега, благодарение на DP Architects в сътрудничество с различни агенции на сингапурското правителство, вече е налице автобусната спирка – мечта. Тя се намира в Джуронг – област в югозападната част на островния град-държава. Спирката има елементи, традиционни за кафенето, парка или дори домашната дневна.


Най-важното, разбира се, е наличието на достатъчно места за сядане. Има и рафтове за книги – и книги, предазначени за всички възрасти. Има велосипеден паркинг, люлка, произведения на изкуството от местния илюстратор Лий Ксин Ли, както и градина на покрива, в която даже има малко дърво.


Пространството също така е „хиперсвързано“. В допълнение към печатните книги посетителите тук могат да си изтеглят електронни книги от Националната библиотека посредством сканиране на QR код. Те могат да зареждат своите телефони чрез зарядна станция. Интерактивни цифрови табла показват времето за пристигане на автобусите, като има и модул за планиране на пътуването, помагащ за намиране на най-бързия маршрут до желаната дестинация. На същите екрани се показва информация за времето, новини, местни събития. Слънчеви панели помагат за осигуряването на необходимата електроенергия.


Не е случайно, че спирката е в Джуронг. Правителството е превърнало тази област в тестова площадка за „умни“ иновации – съгласно своята инициатива за интелигентен град, която стартира през 2014 г. с цел да се направи Сингапур „смарт-нация“. Технологиите, които се разработват за този регион, включват безпилотни превозни средства, осветление, което се затъмнява или се усилва в зависимост от наличието на активно движение, както и автоматизирана система, която усеща кога кофите за боклук са пълни и извиква камионите за смет.


Автобусната спирка е в експлоатация вече шест месеца. След още шест правителството ще определи кои от нейните характеристики да бъдат включени в другите спирки из региона и града. Това много ще зависи от обратната връзка на обществото, казва Конг Хок Юн, помощник-главен изпълнителен директор на агенцията за медийно развитие Infocomm, която участва в проекта. По думите му, до този момент един от най-популярните елементи е станцията за зареждане на телефони. „Хората постоянно имат нужда от зарядни“, казва той. Пътниците използват активно и интерактивните дъски, казва той.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп