08.03.2017 11:03

Графенови рефлективни дисплеи пестят енергия

Видян 1436 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рефлективни дисплеи на база графен могат да пестят енергия и и да радват окото с приятни, натуралистични цветове. Те са тънки и леки и могат да достигнат 8К резолюция. Графенови рефлективни дисплеи се разработват в момента от екип на Техническия университет в Делтф с графенови материали от Graphenea. Технологията е известна като GIMOD. Тя е приложима за екрани на смарт-часовници, електронни четци и др.


GIMOD – дисплеи на база графенова интерферометрична модулация – е рефлективен тип технология за визуализация. Пикселите в GIMOD екрана представляват механични микро-огледала, които отразяват околната бяла светлина фино и прецизно, възпроизвеждайки приятни, натурални цветове. Ултра-малките механични пиксели са полупрозрачни мембрани, които могат да се движат с помощта на електричество. Околната светлина се модулира чрез променяне на разстоянието между графеновата мембрана и рефлективния слой под нея. Това създава оптична интерференция, която потиска определени цветове от бялата светлина.


Графенът се слави като най-тънкия и най-здравия материал, създаван досега. Тов го прави подходящ за механични микроустройства. Той има отлични електропроводящи свойства, полупрозрачен е (все пак това е слой с дебелина един атом) и позволява на светлината да преминава свободно. Затова учените от Делфт смятат, че това е най-добрият материал за механични пиксели.


GIMOD технологията е своеобразен отговор на IMOD технологията, разработена от Qualcomm MEMS под търгоското име Mirasol, придобита от Apple през 2015. При IMOD технологията пикселите се изрботват от силициеви материали и металически повърхности. Това прави дисплеите дебели и тежки. Графеновите пиксели обаче са тънки и леки. Чрез тях рефлективните дисплеи могат да постигнат висока честота и ниска консумация на енергия. Благодарение на лекотата и малкия размер на пиксела този род дисплеи могат да достигнат резолюция 8К. Прототип на графенов рефлективен дисплей беше представен на Световния мобилен конгрес в Барселона миналата седмица. В момента учените търсят индустриален партньор в проекта, който е част от рамката на ЕК за развитието на графеновите технологии 2013-2023.


 Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак