10.02.2017 10:17

Соларен път се разтяга насред селските райони в Джорджия

Видян 1519 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Път със соларна настилка, дело на Wattway, вече има и в САЩ – той се намира в селските райони на западна Джорджия. Фондация „Ray C. Anderson“, наречена на пионера в устойчивото производство Рей Андерсън, започва изпитания на технологията за чиста енергия чрез 28-километров участък от път, върху който наскоро бяха инсталирани над 53 кв. м. соларни панели от Wattway. Мястото се намира в близост до границата между Джорджия и Алабама.


Част от междущатския път номер 85 в Джорджия е наречен на Андерсън. Този път обаче генерира над пет милиона тона въглероден диоксид годишно само в тази си част. Това e накарало семейство Андерсън да смята, че оставяйки името на своя знаменит родственик на това място е някак неуместно и определено не е признак на уважение към неговото наследство. Затова те започнали да издирват различни чисти технологии, свързани с пътищата. Наред със соларната настилка отсечката се отличава и с други „зелени“ функции. Така например там има зарядна станция за електромобили, както и система за автоматично тестване и балансиране на налягането в гумите, което е от значение за подобряването на горивната ефективност.


Първата, пилотна част от соларната настилка по пътя ще се намира близо до Посетителския информационен център на Джорджия в Уест Пойнт. Според Wattway, средният очакван добив от плотната инсталация ще е около 7000 киловатчаса на година, което ще подпомогне захранването на центъра.


Това обаче е само началото. Фондацията планира да изгради по пътя и био-канали: плитки отводнителни канавки, засадени с местни растения, които да улавят замърсителите от водата по време на дъжд. В пространството вдясно от пътя ще се изгради 1 MW соларна инсталация. В момента се подготвя теренът за нея.


Изпълнителният директор на фондацията Али Кели за деня, когато магистралите ще „служат като електро-мрежа за енергията за бъдещето“. И тя вярва, че този ден ще дойде по-рано, отколкото можем да си представим.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци