26.01.2017 10:01

Разработват ветро-генератор с „махащи криле“ като колибри

Видян 1409 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов вид вятърна турбина с „махащи криле“ се разработва в Тунис. Ако проектът се окаже успешен, това ще е революционен пробив в областта на механиката.


Досега учените бяха ограничени в способността си да прилагат принципите на движенията на животните и човека в машините, според Tyer Wind. В енергийния сектор това ограничение доведе до налагането на прости и относително неефективни турбини. Използвайки ново поколение кинематика, Анис Ауини се е заел да „наруши“ това дългогодишно състояние с проект за уникална вятърна турбина, която имитира крилата на единствената птица, способна да „увисне“ на едно място във въздуха – колибрито.


Tyer Wind възпроизвежда механизма, който позволява на колибрито да лети на едно място във въздуха. Вятърната турбина има „пляскащи“ крила, които се движат в конфигурация, подобна на цифрата „8“. За целта генераторът има две витла с вертикална ос, изработени от въглеродни влакна, всяко с дължина всеки 1,6 м., които преобразуват кинетичната вятърната енергия в чисто електричество. Заедно двете крила покриват площ от 3,52 кв. м.


Прототипната система е с номинална изходна мощност 1 kW. Тя може да генерира електричество при ветрове със скорост над 3,8 м/с., а най-добре работи при скорост от порядъка на 10 м/с. Максималната скорост все още не е установена – за целта се провеждат изпитания в момента.


Това е първият път, когато механично устройство, създадено от човека, успешно имитира движението на крилата на колибри, казва Хасин Лабайед, партньор и съосновател на Tyer Wind, пред изданието Inhabitat. В момента в Тунис се тества пилотната машина, разработена от Tyer Wind. Създателите й твърдят, че първоначалните тестове за енергийна ефективност, аеродинамика и устойчивост на материала са окуражаващи. Лабайед и Ауини обещават да публикуват получените данни след изпитанията.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,