17.01.2017 09:55

Нулевоемисийна лодка се готви за околосветско пътешествие

Видян 1502 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изцяло енергийно самодостатъчна лодка, захранвана само от чиста енергия, ще потегли на шест-годишно околосветско пътуване тази пролет. „Енергиен наблюдател“ – някогашна многокорпусна състезателна лодка, преобразувана в „зелен“ плавaтелен съд със соларни панели, вятърни турбини и система с водородни горивни клетки – ще бъде задвижвана от вятъра, слънцето и локално генериран водород.

Лодката е на стойност 5 милиона евро. В момента се намира в в корабостроителница в Сен Мало. Когато дойде време да потегли, тя ще отплава от пристанището Бретан. В рамките на своето пътуване лодката ще спре на 101 спирки в 50 страни.

„Тази лодка ще докаже, че има толкова много решения за преход в енергетиката“, заяви френският природозащитник Никола Хюло, който присъства на представянето на проекта в сряда в централата на ЮНЕСКО. „Всички решения са в природата“.

Проектирана през 1983 г. под ръководството на Майк Бърч, лодката се радва на успешна кариера в открито море в редица ветроходни състезания. Печелила е състезанието „Жул Верн“ през 1994, с Питър Блейк на кормилото. Проектът „Енергиен наблюдател“ е замислен през 2015 г. от капитаните Фредерик Даирел и Викториен Ерузанд, като в проекта участва и водолазът и режисьор Жером Делафос. „Имам страст към новите технологии,“ казва Ерузанд. „Построяването на енергийно самодостатъчна лодка може да звучи утопично, но това ще бъде един невероятен истински кораб“.

Технологията, вградена в 30-метровата лодка, включва платно-“хвърчило“, както и модул за производството на водород чрез електролиза. „Залагаме на разнообразие от възобновяеми енергийни източници“, казва Ерузанд. „Ако няма слънце или вятър, или през нощта, ние имаме възможност да разчитаме на водородните клетки. Ще генерираме този водород по въглеродно неутрален начин, чрез електролиза на морската вода“.

Според Флоренс ламбърт, директор на изследователския институт CEA Liten, където е проектирана енергийната система на лодката, „Енергиен наблюдател“ е добър пример за това как биха изглеждали енергийните мрежи в близко бъдеще – с добре балансиран микс от възобновяеми енергийни източници и система за водородно съхранение.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви