14.01.2017 08:01

Свръхлек материал е 10 пъти по-як от стомана

Видян 1366 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изследователи от Масачузетския технологичен институт са намерили начин да направят един от най-здравите материали в света още по-як. Графенът, двуизмерна форма на въглерода, който се отличава с уникална структура на „пчелна пита“, може да бъде много по-издръжлив чрез компресиране и отливане във вид на „3D гъба“. Ултралекият материал има плътност само пет процента, но би могъл да е 10 пъти по-як от стомана.


Дуизлерният лист графен има дебелина от едва един атом, но е известен като един от най-здравите материали в света, с удивителна якост. Използвайки комбинация от топлина и налягане, екип учени от MIT под ръководството на Маркус Бюлер – ръководител на катедрата по гражданско и екологично инженерство в MIT – са успели да създадат още по-здрав вариант, който наподобява формата на някои корали и микроскопични същества, наречен „диатомеи“, които имат огромна повърхностна площ, но са леки поради своята пореста структура. По аналогичен начин 3D формата на графена е показала, че е още по-яка от своята двуизмерна форма.


„След като създадохме тези 3D структури, искахме да видим какъв е пределът им – кой е най-якият материал, който сме в състояние да произведем“, казва Джао Цин, изследовател от екипа и един от съавторите на публикацията за материала. „Една от нашите проби, чиято плътност е около 5% от плътността на стоманата, показа 10 пъти по-голяма якост“.


Потенциалните приложения на графена са почти безкрайни. Супер-як, лек материал би бил добре дошъл за използване в суперкондензатори за супербързо зареждане, които да създадат батерии, използваеми на практика вечно; той може да подобри енергийната ефективност на процесите по обезсоляване на вода, дори може да помогне на слънчевите панели да преобразуват повече слънчева светлина в използваема електрическа енергия.


Резултатите от проучването бяха публикувани тази седмица в списание Science Advances.


Снимки: Мелани Гоник /MIT


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а