03.01.2017 10:30

Биогориво от дървесни ядки добиват в Кения

Видян 1381 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дървото Кротон в Африка (Croton megalocarpus) е добре познато на местните хора като източник на дървен материал за огрев. Сега обаче една фирма за биогориво в Кения – EFK – е разработила метод за добиване на биогориво от ядките на Кротона. Ядки от този вид могат лесно да се събират от местните земеделски производители, казва фирмата. Управляващ директор Майлес Кац описва подхода като „напълно местен“.


Изследванията, направени досега, показват, че Кротонното ядково масло може да бъде „директен заместител на дизеловото гориво“ в някои двигатели. EFK пък описва себе си като първата и единствена засега рафинерия за обработка на Кротонови орехи. Тъй като дървото е често срещано, EFK засга няма необходимост да засажда нови дървесни масиви. Вместо това тя ще плаща на хората, които осигуряват на рафинерията ядки от дървото – доскоро считани за абсолютно безполезни. Това може да носи на местнтие фермери допълнителен доход, казва фирмата. В нейната мрежа от доставчици вече са включени над 3000 фермери. За 2016 г. EFK е преработила 1000 тона ядки.


„Можем да купуваме ядки от местните земеделски производители, така че да получат доход, а ние имаме бизнес модел, който не се нуждае от 10 милиона долара първоначална инвестиция или огромна плантация, за да можем да започнем работа … всичко, което добиваме и обработваме, се намира в радиус от не повече от 100 км от фабриката,“ казва Кац пред Си Ен Ен.


на сайта си EFK описва маслото от Кротонов орех като „изцяло екологично чисто“. Дървото цъфти без нужда от допълнително торене или напояване. Земеделските производители не трябва да се отказват от отглеждането на други култури, за да добиват Кротонови ядки. Освен това орехите са доста трайни и могат да се съхраняват безпроблемно поне година.


От друга страна, според фирмата, „новооткритата икономическа стойност на Кротоновото дърво“ насърчава повторното залесяване из цяла Източна Африка. Това ще доведе до подобряване на състоянието на почвата и ще помогне в борбата с климатичните промени. Фирмата е решила да засади 300 хиляди дървета в периода до 2022 г.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви