30.12.2016 10:08

Кръговата къща: Kай-модерната сграда за многократна употреба

Видян 1730 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 2.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една сграда, проектирана и изработена изцяло от компоненти за многократна употреба, остави своя отпечатък в развитието на строителството тази година. Това е „Кръговата къща“ – но не защото е кръгла, а защото е дом от компоненти за многократна употреба, който показва как моделът на кръговата икономика можем да се приложи в архитектурната среда. Къщата бе показана в рамките на Лондонския фестивал на дизайна през септември.


Разработен от Arup, Frener & Reifer, BAM Construction и The Built Environment Trust, прототипът има за цел да проучи как строителната индустрия може да работи в посока нулеви строителни отпадъци. Обикновено строителната индустрия работи по линейния модел „изграждане – използване – изхвърляне“. За разлика от този подход обаче „Кръговата къща“ е проектирана така, че всички елементи да могат да бъдат разглобени и използвани повторно.


Този прототип в пълен мащаб е интелигентно проектиран и конструиран с материали, които могат да бъдат разглобени с минимално увреждане, за да може всеки компонент да запази своята стойност. Благодарение на дигиталните технологии всеки елемент има своя цифров етикет (‘таг“) – всичко от дограмата до отделните крепежни елементи има с уникален QR код, съдържащ информация, която позволява елементът да се използва повторно.


Всички данни, събрани от сградата, могат да се видят с помощта на сградно-информационен модел (BIM). Тази виртуална “база данни на материалите“ превръща проекта в отличен пример за това как да се проектира и строи с помощта на принципите на кръговата икономика.


“Кръговата къща“, заедно с наскоро стартираното проучване на Arup “Кръговата икономика в архитектурната среда”, има за цел да ускори прехода към кръгова икономика в строителството.


“Малцина са се опитали да приложат принципите на кръговата икономика в архитектурната среда”, казва Стюарт Смит, директор на Arup. „С участието си в този експеримент нашата цел е да изпробваме дали този подход може да бъде масово възприет. “Кръговата къща“ показва, че чрез сътрудничество и чрез силата на цифровите технологии ние можем да проектираме сгради, в които материалите могат да бъдат повторно използвани. Като индустрия ние трябва да се стремим към премахване на отпадъците и проектиране за повторна употреба”.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Денят предвещава редица предизвикателства

Денят предвещава редица предизвикателства, които ще