07.12.2016 10:26

Нулевоенергийна сграда в Силиконовата долина показва как се опазват водите

Видян 1312 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Офис-сграда в Силиконовата долина, която сама си произвежда цялата необходима енергия на място, има за задача да послужи за пример за интелигентна и водно-ефективна архитектура – особено значим фактор в Калифорния, която страда от засушаване в последните години. Сградата с нулево нетно потребление на енергия „Hanover Page Mill“ е проектирана от Form4 Architecture. Тя използва значително по-малко вода, отколкото сравними сгради, благодарение на водни тела с нисък дебит, водно-ефективни напоителни системи, както и устойчиви местни растителни видове. Завършена през тази година, сградата има платинен LEED сертификат и наскоро бе наградена с отличието „LEAF“ в категорията най-добра устойчива постройка, съобщава Greentech.bg.


Докато по-голямата част от корпоративните сгради в Силиконовата долина представляват тежко изглеждащи гиганти, обвити в стъкло, “Hanover Page Mill” се противопоставя на тенденцията чрез една по-непрозрачна фасада, белязана от приятното излъчване на калифорнийската “земна” цветова палитра.


Сградата има нулево нетно потребление на енергия на годишна база благодарение на превъзходна изолация, изобилно естествено осветление, енергийно ефективни уреди и фотоволтаични панели, които осигуряват всичката електроенергия, необходима на сградата. Това включва и тока, необходим на зарядните станции за електрически автомобили – общо 15 на брой.


Офисът използва 40% по-малко вода за промиване на тоалетната в сравнение с аналогични сгради с подобни размери, и се нуждае от 55% по-малко количество вода за напояване на наличното озеленяване. Така е, защото то е формирано от местни видове, които са устойчиви на суша.


Hanover Page Mill е структурирана с С-образно оформление с два надземни етажа върху подземното паркинг-пространство с места за 118 автомобила. Голяма, гледаща на юг правоъгълна градина формира фокусната точка от централната ос на мястото.


„Проектът е резултат от изключителен дизайн, който съчетава форма с функция“, казва Джеймс Гейтър от “Hanover Page Mill Mill Associates”, който е бивш еколог за организацията The Nature Conservancy. „Ние вярваме, че проектирането за максимална устойчивост и здраве на обитателите са най-ценният атрибут на сградите в днешно време и това се ще превърне в най-съществен фактор в бъдеще“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец