06.12.2016 10:12

Париж, Мексико, Мадрид и Атина забраняват дизеловите превозни средства до 2025 г.

Видян 1486 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерите на четири от най-големите градове в света обявиха, че ще забранят движението на дизелови автомобили и камиони в тези селища до средата на следващото десетилетие. Кметовете на Париж, Мексико Сити, Мадрид и Атина посочиха, че прилагат забраната за подобряване на качеството на въздуха, съобщава Greentech.bg.


Вместо това местните власти в тези четири града ще дават стимули за използването на алтернативни превозни средства и насърчаване на ходенето пеша и с велосипед.


Четири града в Европа вече имат планове за извеждане от употреба на дизеловите коли: Атина, Лондон, Мадрид (на снимката) и Париж.


Използването на дизелово гориво в транспорта се разглежда като неблагоприятно за градската среда, тъй като има пряко отражение върху качеството на въздуха. Световната здравна организация (СЗО) казва, че около три милиона смъртни случая всяка година се дължат на излагането на замърсяване на въздуха на открито. Дизеловите машини допринасят за това по два начина – чрез генерирането на фини прахови частици и чрез производството на азотни окиси. Фините прахови частици могат да проникнат в белите дробове, а оттам и в кръвта, спомагайки за развитието на сърдечно-съдови заболявания, белодробни проблеми и дори смърт. Азотните окиси пък спомагат за формирането на т. нар. произемен озон, който изостря затрудненията в дишането дори при хора без белодробни проблеми.


Преди броени дни и Лондон реши да забрани дизеловите превозни средства. Кметът на британската столица Садик Хан има план за тяхната замяна с електрически и водородни коли.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне