26.11.2016 09:01

Шведи разработват лек градски електромобил чрез обществено финансиране

Видян 1546 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компании като Tesla безспорно правят много за популяризирането на технологията на електрическите превозни средства и за ограничаване на въглеродните емисии. Сега Uniti Sweden се е заела да изведе електрическия транспорт до следващото ниво на развитие с една малка, „супер-хай-тек“ електрическа колица, специално предназначени за градските хора. Групата е успяла да привлече 1,3 милиона долара обществено финансиране, за да превърне в реалност ствоя лъскав, компактен екологичен автомобил.


Електромобилчето на Uniti Sweden, което също се казва Uniti, е превозно средство с две седалки, предназначено за кратки пътувания, най-вече в града. Пробегът на возилото е около 150 километра. Малкото автомобилче тежи едва 400 кг. Въпреки това компанията не е направила компромис с безопасността; те казват, че са са успели да постигнат това драстично намаляване на теглото на автомобила чрез премахване на „излишъка от пластмасови отливки, мебели и статични интерфейси като пластмасовите бутони,“ поне според описанието, което са дали на страницата си за дарения.


Спортният автомобил е оборудван с 15kW AC мотор и се състои предимно от биоматериали. Uniti се описва като градска кола, която е устойчива и „социално отговорна“.


Освен, че е щадяща за околната среда, Uniti включва и няколко футуристични функции, като например възможност за „подобрена реалност“ чрез дисплей над главата на водача, който визуализира актуална информация – например текущата скорост на движение. Технология проследява движенията на ръцете и главата на водача, за да подобрява работата на колата. Автомобилът е проектиран така, че да бъде в състояние дори да се движи автономно.


„Идеята е очевидна: автомобилите в градовете ни са с излишно голямо тегло, огромен размер, свръхмощни – и бълват отровни газове“, гласи видео-описание на електромобилчето. „Около 1,2 милиарда такива машини се движат по земята днес. И всичката тази вреда за околната среда, икономическият товар, въздействието им върху здравето ни – всичко това е само за да се возят вътре по един или двама души на къси разстояния“.


Набраните 1,3 милиона долара ще се използват за доразработване на технологията, изграждане на първия прототип и разширяване на екипа. Шведите имат за цел да завърши своя прототип през 2017 г. и да започнат разпространението на колата из Западна Европа.


Източник: Greentech.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева