14.11.2016 11:44

Строят най-зеления футболен стадион – с изцяло дървена конструкция

Видян 1461 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Zaha Hadid Architects (ZHA) спечелилиха конкурс за проектирането на нов футболен стадион, който ще бъде изграден почти изцяло от дърво и – по думите на архитектите – ще бъде най-зеленият футболен стадион в света, съобщи Greentech.bg.


  Поръчан от Forest Green Rovers, новият стадион бъде централен елемент в разработката на „Еко-парка“ в Страуд, Великобритания, който е на стойност 100 милиона лири. Стадионът „Forest Green“ е най-новият проект за стадион на ZHA, но ще е първият в света, изграден с дървесна конструкция.


   Бидейки централна част от пасторалния „Еко парк“, стадионът „Forest Green“ ще служи за нещо повече от развлекателно съоръжение. Той ще бъде изграден почти изцяло от дърво. Така ще има много нисък въглероден отпечатък. ZHA казват, че от гледна точка на строежа си съоръжението ще има най-ниският въглероден отпечатък измежду всички стадиони по света. Надеждата на групата е това решение да павира пътя към екологичното развитие на големия парк за спортни дейности и зелени технологии. Структурата ще има и пространства за други дейности, освен футбола, за да се даде възможност голямата постройка да се използва от хората целогодишно.


  „Новият стадион на Forest Green Rovers и Еко-паркът имат за цел да бъдат въглеродно неутрални или направо въглероден отрицателни. Затова са включеним ерки като например осигуряването на средства за генериране на въобновяема енергия на мястото на потреблението й“, обяснява Джим Еверин, директор на ZHA. “Сградите на това място, както и вложената в построяването им енергия играят съществена роля за постигането на тази амбициозна цел и демонстрират, че устойчивата архитектура може да бъде динамична и красива“.


   Всичката дървесина, необходима за изграждането на новата конструкция, ще бъде добита от устойчив източник. От дъво ще е почти всичко – от конзолно окачения покрив и извиващата се дървесна облицовка но терасите за седящи места и подовата платформа. Прозрачна мембрана ще „завива“ покрива на стадиона, за да засенчва играчите и зрителите и да подпомага растежа на тревата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…