26.10.2016 09:43

Швеция ще използва 100% възобновяема енергия до 2040 г.

Видян 1416 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Швеция ще произвежда всичката си енергия от възобновяеми източници в рамките на следващите 25 години. Това се дължи, до голяма степен, на планираната експанзия на наземните вятърни мощности в страната, съобщава Greentech.bg.


Швеция има “голям потенциал” за мащабни наземни вятърни инсталации, заяви пред медиите Анн Ваздаш Нилсон, генерален директор на шведския Инспекторат по енергийните пазари. Тези вятърноенергийни системи, съчетани с водноелектрическите ресурси на страната, ще направят електроенергийната система на страната нулевоемисийна, казва Нилсон.


Миналата година Швеция е добила 57 на сто от енергията си от възобновяеми източници като водноелектрически системи и вятър. Останалата част идва от ядрени централи, според Нилсон. Въпреки това, казва тя, е малко вероятно страната да одобри изграждането на нови ядрени централи.


“Възобновяемите енергийни източници в Швеция, което означава мащабни ветроенергийни системи, са все по-евтини за изграждане“, каза Нилсон. “Това, заедно с ниските цени на едро, ще направи още по-малко вероятно изграждането на нови ядрени електроцентрали, които да заменят работата на старите“.


Вместо това е по-вероятно вятърните мощности да заемат мястото на старите ядрени реактори в електроенергийната система на страната.


Непостоянният характер на вятърната енергия може да бъде овладян с помощта на комбинация от водноелектрически системи, взаимовръзки с други страни, както и мерки за реагиране на търсенето, смята Нилсон.


По-рано тази година Швеция разкри плановете си да стане „въглеродно неутрална” страна до 2045 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,