11.10.2016 10:17

Зелен покрив на блок в Техеран сбира дъждовната вода

Видян 1824 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Този жилищен блок с апартаменти в Иран може да се похвали с нещо повече от добър външен вид.


Екологични материали и системи за възобновяема енергия са в основата на Saba Apartment – голям жилищен блок, разположен на площад Ерави в Техеран. Проектирана от местната фирма TDC Office, сградата е изградена основно от спасени и регенерирани материали. Има слънчеви панели, както и изобилие от зеленина, която се напоява с … рециклирана дъждовна вода, съобщава Greentech.bg.


Въпреки, че устойчивите характеристики на Saba са впечатляващи, най-атрактивните за окото елементи на сградата са нейните вълнообразни слънцезащитни щори от дървен материал. Те покриват фасадата откъм улицата, закривайки квадратните вдлъбнати прозорци. Дървените летви придават и акцент на топла “връзка” към външната облицовка от светъл камък. Капаците са от пода до тавана и могат да се завъртат и преместват ръчно, за да се блокира нежеланото натрупване на слънчева топлина и да се защити личният живот. Двуслойната фасада и вдлъбнатите балкони с двоен стъклопакет помагат на обитателите на дома да живеят в хлад насред жегата на Техеран.


Градина, разположена в задната част, радва окото с басейн, цветни легла, както и настилки, изработени от…. рециклирани железопътни траверси! Фасадата, която гледа към градината, е направена от регенерирани тухли от местни източници. Тя е гарнирана с модулни вертикални саксии, подхранвани с капково напояване. То пък използва дъждовна вода, събрана от покрива на сградата. Самият покрив е зелен. Той интегрира и слънчеви панели, които произвеждат електричество. Токът подсигурява работата на осветлението на общите части на блока.


“С промяната в начина на живот на хората, развитието на градовете и нарастващото търсене на по-високи сгради,…. това ценно наследство от нашите предци – усилието за свързване на архитектурата с природата – постепенно е заличено,“ казват архитектите. “Този проект е резултат от нашите усилия за съживяване на въпросното загубено наследство и дава нов прочит на старата концепция. Ние вярваме, че една от основните причини за културната криза в нашето общество в днешно време… е резултат от тази рязка промяна в жизнените пространства.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог