10.10.2016 11:43

Ферма отглежда зеленчуци сред пустиня

Видян 1520 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Слънчеви лъчи и морска вода. Това е всичко, необходимо на една нова, футуристична ферма, за да произвежда 17 000 тона домати годишно насред пустинята в Южна Австралия. Това е първата селскостопанска система от този вид в света. Тя не използва почва, пестициди, изкопаеми горива или подпочвени води. И тъй като търсенето на прясна вода и енергия продължава да расте по цял свят, може би това е интересен прочит на бъдещето на земеделието, съобщава Greentech.bg.


Международен екип от учени са прекарали последните шест години в настройване на дизайна на странната ферма. Първият, пилотен парник е построен през 2010 г.; след това започва изграждането и на модел в комерсиален мащаб, чиео строителство стартира през 2014 г. Официално работата му започна тази седмица.


Морската вода е хваната чрез канал на 2 километра от залива Спенсър и се отвежда до ферма „Слънчевата капка“ – мястото е с площ 20 хектара и се намира насред сухите райони Порт Аугуста. Инсталация за обезсоляване на вода, която се захранва със слънчева енергия, премахва солта от водата. Това създава достатъчно прясна вода за напояване на 180 000 доматени растения в оранжерията.


Жарките летни температури и сухите условия правят района неподходящ за конвенционално земеделие. Оранжерията обаче е обвита в слой, който се състои от картон, пропит с морска вода. Това запазва хладината и помага на растенията да оцеляват и раждат. През зимата слънчево отопление запазва парника топъл. Няма нужда от пестициди, защото морската вода почиства и стерилизира въздуха, а корените на растенията се развиват в кокосови черупки, вместо в почва.


Слънчевата енергия за фермата се генерира от 23 000 огледала, които отразяват слънчевата светлина към 115-метрова приемникова кула. В слънчев ден се генерират до 39 мегавата енергия. Това е достатъчно за захранване на централата за обезсоляване и покрива нуждите от електроенергия в оранжерията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви