26.09.2016 13:09

Нова сателитна система забелязва незаконния риболов

Видян 2036 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Тъй като около 71% от повърхността на Земята е покрита с вода, проследяването на това какво нелегално се случва из океаните на света не е никак лесна задача. Това е на път да се промени чрез една нова сателитна система, съобщава Greentech.bg. Поддържана от сателити на Google, спътниковата мрежа Global Fishing Watch (GFW) действа като едно постоянно гледащо око от небето, забелязвайки всякакви потенциално незаконни риболовни дейности от космоса. Възможно е дори картата на GFW да се наблюдава и изследва онлайн.


Проектът е дело на Google съвместно с групите за опазване на околната среда Oceana и SkyTruth. Сателитната мрежа има способността да следи повече от 35 000 търговски риболовни кораби из целия океан. Системата натрупва по около 22 милиона точки с данни всеки ден. Всички тези данни изискват сериозна система за анализ на цифрите. Точно това е аспектът, където се намесва силата на облачните изчисления. Богатият опит на Google в машинното учене помага за обработката на колосалното количество цифри и превръщането им в смислена, значеща информация.


Усъвършенствани дигитални алгоритми проследяват и анализират входящите данни, превръщайки ги в карти. Данните се простират назад до 2012 г., като е налице тридневно закъснение.


Създателите на GFW искат правителствени служби, журналисти и граждани да имат достъп до данните през какъвто и да е уеб браузър, за да може данните да се използват за идентифициране на потенциални проблеми и нарушения. При достатъчно приближение всеки потребител в системата може да идентифицират всеки отделен плавателен съд.


Част от системата използва публични данни от системата за автоматична идентификация (AIS), която комбинира информация от наземните и орбиталните приемници за проследяване на движението на корабите. Плавателните съдове могат да деактивират тази технология за проследяване, ако желаят. Но това само по себе си привлича подозрение и води до проблеми, когато корабът иска да акостира в дадено пристанище или да зареди гориво.


Инициативата Global Fishing Watch е в процес на разработване в продължение на две години. Тя вее е използвана за засичане на незаконен улов на риба тон край бреговете на островите из Тихия океан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей