21.09.2016 09:49

National Interest: Су-35 е сериозна заплаха за всеки западен изтребител, освен F-22 Raptor

Видян 2523 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Списание National Interest съпостави характеристиките на руския изтребител Су-35 и неговите американски противници F-35, F-15 и F-16. Публикацията е на Дейв Маджумдар под заглавие Russia's Lethal Su-35 Fighter vs. America's F-35, F-15 and F-16: Who Wins?


Изданието нарича Су-35 добър пример как Русия успява да модернизира въоръжените си сили. Независимо от санкциите и трудностите в икономиката, страната продължава „да пуска една след друга нови бойни системи" - пише NI.


Най-близък аналог на Су-35 е американският изтребител от четвърто поколение F-15 Eagle, предназначен за завоюване на превъзходство във въздуха.


„Су-35 е истински опасна военна машина и по много показатели тя съответства и дори превъзхожда последните модернизации на F-15" - се казва в публикацията.


Макар Су-35 малко да отстъпва на F-15 в максималната скорост, той се ускорява по-бързо благодарение на по-мощните двигатели АЛ-41Ф1С (8800 кг, с форсаж 15 000 кг) спрямо американските Pratt & Whitney F100 (7760 кг и 12 900 кг на форсаж). Руският самолет може да развива свръхзвукова скорост без използване на форсаж и с лекота да маневрира благодарение на управляемия вектор на тягата.


Преимущество на Су-35 са неговите средства за радиоелектронна борба, които могат да изведат от строя управляемите ракети AIM-120 AMRAAM. При това изтребителят разполага с мощен арсенал от ракети клас „въздух-въздух", против които остарялата електроника на F-15 може да се окаже безсилна. В Пентагона осъзнават това и възнамеряват да вложат 7,6 млрд за нейната модернизация.


От друга страна обаче, на големи разстояния превесът може да се окаже на страната на F-15, който е снабден с модерни РЛС.


„Истинският проблем е там, че Су-35 и F-15 към сегашния момент са съпоставими и това безпокои ВВС на САЩ" - отбелязва NI. САЩ са навикнали да имат работа с противници, които им отстъпват технологично, но в случая със Су-35 такова преимущество няма, се казва в публикацията.


Що се отнася до другия потенциален противник F-16, Су-35 превъзхожда възможностите и на този самолет, чиято РЛС не е толкова модерна.


В случай на сблъскване на Су-35 и F-35, изходът от двубоя ще зависи от навиците на американския пилот.


„Как ще се държи група от четири F-35 при среща с четири Су-35? Вероятно те ще променят курса и ще извикат F-22 и F-15, които са призвани да завоюват господство във въздуха" - прогнозира Дейвид Маджумдар.


За да се справи сам със Су-35, на F-35 ще му се наложи да активира технологиите за малка забележимост и системите за откриване, за да избегне близкия бой, в който американският изтребител е крайно уязвим. F-35 изначално е разработван не за въздушен бой, той е по-малко маневрен и не е така бърз като например F-22 Raptor.


„Ако F-35 бъде принуден да влезе във въздушен бой, единственият фактор, който може да спаси живота на пилота, това са неговите по-съвършени навици и опит" - се казва в публикацията.


„В правилни ръце, с подготвени пилоти и при поддръжка от страна на земните станции или самолети-разузнавачи, Су-35 се явява извънредно сериозна заплаха за всеки западен изтребител с изключение на F-22 Raptor", обобщава изводите NI.


Превод и редакция: БЛИЦ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец