05.09.2016 10:07

Финландци предлагат революционна антена за смартфони

Видян 1602 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Специалисти от финландския университет Аалто разработиха метод, който пренася антените за мобилни устройства от аналоговия в цифровия свят. С повишена честотна лента и ефективност на излъчване, новата антена може да се използва в мобилни устройства от следващо поколение, съобщи Technews.bg.


Традиционните антени, създадени преди половин век, работят с една или няколко различни честоти. Новият метод предвижда използване на комплекс от малки антенни компоненти, които работят като една антена, способна да оперира цифрово на всяка честота, съобщи университетският сайт.


По този начин, приложения като GPS, Bluetooth и Wi-Fi няма да се нуждаят от отделни антени. Вместо това, всички трансфери на данни ще се извършват през една цифрово-контролирана антена, а дисплеите на мобилните телефони ще станат по-големи – с размера на самото устройство, тъй като антената ще изисква по-малко място.


Новият тип антени ще обезпечат скорости на предаване на данни за следващото поколение смартфони, които са от 100 до 1000 пъти по-големи от тези на днешните мобилни телефони. Не на последно място, подобни антени ще подобрят и живота на батерията, в резултат на по-голямата ефективност на новия метод.


Твърди се, че универсалната антена има по-голяма честотна лента, което води до по-висока скорост на трансфер и подобрена ефективност. В допълнение, антената може да елиминира аналоговите компоненти, които се използват традиционно за настройка на желаната честота. Това ще опрости дизайна и ще позволи създаване на по-компактни антени с по-добра ефективност на излъчване.


При антените, проектирани по стандартни технологии, може да се постигне или по-широк честотен диапазон, или по-висока ефективност на излъчване, но не и двете едновременно. Напоследък, ефективността на излъчване пада, тъй като честотният диапазон, използван от мобилните телефони, продължава да се разширява. А по-лошата ефективност води до по-малък радиус на действие, поради което операторите са принудени да увеличават гъстотата на базовите станции в мрежите си, а това е скъпо, наред с по-голямата консумирана енергия и от телефоните, и от станциите.


Новата финландска технология има потенциал да реши този проблем. Разработчиците вярват, че техният метод ще революционизира петото поколение мобилни телефони и ще съхрани водещата роля на Финландия при мобилните телефонни антени. Очаква се на следващ етап да започнат изпитания на антената с телефони от пето поколение на Huawei.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог