29.08.2016 16:08

Създадоха първия изцяло мек робот с 3-D-принтер

Видян 1384 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Екип изследователи от Харвардския университет създаде първия изцяло мек робот с 3-D-принтер. Тази малка машина, която носи името "октобот", проправя пътя за ново поколение от този вид.



  Меката роботика би могла да помогне да се усъвършенства взаимодействието на хората с машините. Направен от силиконови гелове с различна твърдост, "октоботът" се задвижва чрез химична реакция, при която през камери се вкарва газ в гумените пипала на робота и ги надува като балони.

Заради дизайна си роботът не се нуждае от батерии или жици и няма никакви твърди компоненти в себе си. Вместо това в система, състояща се от малки тръбички, предварително се програмира поредица от движения на крайниците.

Тези движения обаче не са достатъчно добри, така че роботът само седи на едно място и мърда осемте си пипалца, без да може да се разходи. Той повдига четири от пипалата си и снишава другите четири, а след това ги разменя. Това е просто движение, но изключително важно.

Октоботът се задейства единствено чрез вътрешна пневматична система, като учените от Harvard твърдят, че тя представлява ключова стъпка към меката роботика.


 Простотата на процеса на сглобяване проправя пътя към създаването на дизайн с по-голяма сложност.  Екипът от Харвард се надява да проектират октобот, който може да пълзи, плува и да си взаимодейства с околната среда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще