16.07.2016 08:07

Робо-ръкавица навлиза в медицината и производството

Видян 1464 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Технология за роботизирана ръкавица, разработена съвместно от General Motors и НАСА за нуждите на Международната космическа станция, ще бъде използвана и в здравеопазването, производството и други области, съобщава Technews.bg.


GM сключи лицензно споразумение с Bioservo Technologies AB, шведска компания за медицински технологии, която ще комбинира елементи от своята технология SEM Glove (Soft Extra Muscle) с RoboGlove, за да подобри възможностите на роботизираната ръкавица.


RoboGlove използва авангардни сензори, активиращи механизми и „сухожилия”, сравними с нервите, мускулите и сухожилията в човешката ръка. Едно от изискванията към робота R2, също разработка на GM и НАСА, е да оперира със съоръжения, създадени за хора, и конструкторите постигнаха безпрецедентна сръчност на ръката. Тази технология бе приложена и в RoboGlove.


Bioservo, от своя страна, създаде подпомагащо устройство за индустриална употреба – то увеличава ефективността и намалява умората на мускулите на ръката. Изследванията показват, че умората може да настъпи в рамките на пет минути на непрекъснато боравене с инструмент.


„Комбинирането на най-доброто е от трите свята – космическите технологии на НАСА, експертния инженерен капацитет на GM и медицинския на Bioservo – в новата ръкавица ще доведат до ниво на индустриално използване на технологията”, заяви  Томас Уорд, изпълнителен директор на Bioservo Technologies. Той описва технологичната комбинация като важна стъпка към въвеждането на мека екзоскелетна технология в глобален мащаб.


GM възнамерява да стане първият американски производител на автомобили, който ще използва роботизирана ръкавица. Компанията ще тества ръкавицата в някои от своите заводи. Bioservo пък ще произвежда и продава новата ръкавица за различни приложения, вкл. медицинска рехабилитация и други дейности, където е необходима допълнителна захващаща сила.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец